En rysk oligarks beslagtagna yacht har ”försvunnit” från en kroatisk småbåtshamn och ersatts av en annan liknande yacht.

ANNONS

Sunseeker-yachten, kallad Irina, hade enligt uppgifter i kroatisk media beslagtagits och lagts i torrdocka i en småbåtshamn på den kroatiska ön Murter. Detta då den ska tillhöra en rysk oligark, det rapporterar Robb Report.

Varit försvunnen i tre månader

En kroatisk nyhetskanal rapporterar nu att oligarkens yacht som beslagtagits av kroatiska myndigheter har ”försvunnit”.

Enligt 24ur.com har kroatiska myndigheter dessutom upptäckt att yachten faktiskt har varit försvunnen i tre månader, men att den, när den lämnade småbårshamnen, ersattes av en nästan identisk yacht.

Den beslagtagna yachten finns i Turkiet

AIS locator data visar att yachten Irina, för närvarande befinner sig i Didim, i Turkiet, som har blivit en fristad för många ryska oligarker då landet hittills har vägrat lämna över yachter och privatflyg.

”Vi håller fortfarande på att fastställa omständigheterna kring yachtens försvinnande”, säger den kroatiska transportministern Oleg Butković, till Robb Report.

”Vi vet alla att den försvann under fortfarande oklara omständigheter. Vi ska nu fastställa hur det hände och om det fanns några brister i systemet”, fortsätter han.

Ersattes av yachten Katerina

Enligt Oleg Butković utreder nu Kroatiens underrättelsetjänst och federala åklagare det ovanliga försvinnandet.

Den Sunseeker Yacht som ersatt Irina, heter enligt tidningen Sibenski Katerina och kom till småbåtshamnen på Murter för ett generatorbyte.

Småbåtshamnen saknar säkerhet

Enligt de tjänstemän som övervakar utredningen finns det inte någon säkerhet vid småbåtshamnen och standardreglerna följdes inte, det fanns exempelvis inga skyltar eller barriärer som visade att Irina var beslagtagen.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Världens största superyacht värd 7 miljarder beslagtagen [Dagens PS]

Rättelse: I en tidigare version av texten samt i textens källa namngavs en rysk medborgare och affärsman som ägare av yachten. Det är inte korrekt, enligt affärsmannens presstjänst, som också protesterar mot användningen av ordet oligark för att beskriva mannen. Detta då han ”byggde sin förmögenhet genom att skapa egna företag och göra framgångsrika affärer och investeringar på den öppna marknaden”. Vi ber om ursäkt för misstaget.