Missa inte en unik upplevelse den 20:e augusti

Uppdaterad: 11 aug. 2022Publicerad: 11 aug. 2022
Classic Poker Run
Starten för STHLM Classic Poker Run går kl. 10:00 och då väcks nästan 10.000 mahognyklädda hästkrafter till liv. (Foto: Sjöexpress)

Sätt ett stort kryss i almanackan den 20:e augusti och förbered dig på en upplevelse i världsklass vid Karlbergskanalen, Långholmskanalen eller vid Stadshuset i centrala Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Då kan du uppleva en armada av deltagarna i STHLM Classic Poker Run och möjlighet att se Sveriges vackraste klassiska sportbåtar vid ett och samma tillfälle.

Grundkonceptet är enkelt:
– 260 spelkort
– Fem Card Stop
– Vackra vyer över Mälaren
– Över trettio av Sveriges vackraste klassiska sportbåtar

Att intresset är stort för klassiska snabbgående runabouts går inte att tvivla på. (Foto: Sjöexpress)

Där har du receptet för STHLM Classic Poker Run. Den årliga uppvisningen av Sveriges vackraste samling av klassiska sportbåtar.

Snabbhet, skönhet och kultur

Konceptet Poker Run är idag spritt över hela världen. Men att göra det med klassiska runabouts är en upplevelse som inte bara innehåller fart och hästkrafts-stinna motorer, utan också en stor bit kultur, en ännu större bit entusiasm men framför allt en enorm bit åkglädje.

Efter uppstart och losskastning klockan 10:00 är det full fart mot första Card Stop som gäller. (Foto: Sjöexpress)

Att träffas och åka tillsammans med likasinnade och med liknande båtar, är verkligen något alldeles extra. Att tillsammans med över 30 klassiska båtar åka i klunga genom Mälarens vackra omgivningar är både en fröjd för ögat och för själen.

Essbåten tillverkades mellan 1929 och 1959. Här är det vackra Wira III från 1933 som visar hur en sådan ser ut. (Foto: Sjöexpress)

ANNONS
ANNONS

Legendariska båtar som haft kända ägare

Den lite mer kunnige kan snart skilja ut båtar från många av världens främsta båtbyggerier och varv. Här finns båtar från legendariska Riva.

Att åka i 30 knop klädd i mörkbrun mahogny är en alldeles speciell upplevelse. (Foto: Sjöexpress)

Här finns båtar från den svenska runaboutens fader Gideon Forslund. Här finns lite modernare klassiker från Ocke Mannerfelt och Ockelbo Boats.

Här finns unika one-off-byggen som Plym-racern Greta och stegbåten Laila. Här vinns faktiskt allt som du vill se och mycket som du inte visste att du ville se.

Det blir en magnifik samling klassiska runabouts som kommer samlas den 20:e augusti. (Foto: Sjöexpress)

Se och upplev en uppvisning i världsklass

Men detta är inte bara ett race för förare och besättningar. Självklart vill vi att även du ska få njuta av denna uppvisning av absolut världsklass.

Utilityn Spray kommer representera det klassiska varumärket Sjöexpress. (Foto: Sjöexpress)

Därför har vi i år lagt en parad genom Karlbergskanalen, förbi Stadshuset och därefter genom Pålsundet för att även du som är landsatt, ska kunna njuta av skönhet, motormuller och kromblänk.

De fem platserna och “Card Stop” där du kan beundra båtarna när de får sina spelkort är planerat till:
1. Idskär
2. Sätra Båtklubb
3. Pampas
4. Karlbergs Marina
5. Riddarfjärden

För dig som vill gå runt och frottera dig bland båtarna, deras fantastiska historia och trevliga ägare så kan man även besöka start (klockan 10:00) och mål vid Jungfrusunds Marina på Ekerö.

I år fyller den amerikanska båtfabriken Chris Craft 100 år. På Classic Poker Run kommer bland andra racern Smokey att föra varvets flagg. (Foto: Sjöexpress)

Här kommer båtarna att visas upp i en enda lång rad av skönhet och nostalgi.

Så sätt ett stort kryss i almanackan den 20/8 och ta dig till Stockholms innerstads vackraste delar. Exakt tidsschema och bra åskådarplatser kommer presenteras under nästa vecka.

Varmt välkomna till STHLM Classic Poker Run – en unik upplevelse

Note: Beroende på väder och vind kommer eventuellt tid & plats för Card Stop justeras, om så sker meddelas detta snarast. 

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS
ANNONS