Den norska polismyndigheten har beställt fem stycken M12 RIB av den svenska och prisbelönade båttillverkaren Marell Boats.

ANNONS

Planen är att båtarna ska levereras under det tredje kvartalet i år, fram till det första kvartalet 2023. Patrullbåtarna ska spridas ut på fem olika platser i Norge, och användas för patrullering och övervakning. 

Varje båt har en kapacitet på tio personer, plus utrustning.  

Modellen som beställts är M12 RIB och är den allra senaste från svenska Marell Boats, som har målet att ytterligare utöka modellprogrammet med båtar för myndigheter.

marell boats
Patrullbåten M12 RIB, som nu ska användas av polismyndigheten i Norge. (Foto: Marell Boats)

Full kontroll och 360 graders sikt

M12 RIB är en modern och oerhört snabb patrullbåt, konstruerad med lättviktiga men samtidigt starka material. Skrovet är i bränslefritt aluminium. 

Tack vare den centrala förarplatsen och att båten helt saknar planingströskel får föraren full kontroll och en 360 graders sikt vid alla möjliga farter och förhållanden.

Överbyggnaden är i gjord av vakuuminjicerad glasfiberarmerad plast för att göra båten lättare och isolera för både kyla och värme. 

M12 RIB är utrustad med dubbla motorer, inklusive en Mercury 600 hk V12 Verado, som ger kapacitet för farter över 55 knop.  

Förväntansfulla över samarbetet

Marells framgångsrika M15 plattform, som även denna modell baseras på, belönades med “Interceptor of the year” av tidskriften Baird både 2019 och 2020.

Plattformen används även av sjöpolisen i Stockholm och Storstockholms brandförsvar. 

ANNONS
ANNONS

“Det här är en av de bästa båtar vi har byggt för high-performance”, säger Patrik Söderholm, grundare och vd för Marell Boats. “Med Marell M12 RIB introducerar vi en ny modell av patrullbåtar för myndigheter över hela världen. Vi är förväntansfulla över vårt nära samarbete med den norska polisen”, fortsätter han.

Läs hela pressmeddelandet på Marell Boats. 

Läs mer: Racebird – galen elektrisk foilande tävlingsbåt