Den nya lyxiga yachten från VanDutch blir den första modellen som produceras sedan det spektakulära holländska varvet bytte till italienskt ägarskap. Det nya ägarskapet leder till ett effektfullt möte mellan spännande design och hög funktionalitet.

ANNONS

VanDutch, som grundades i Holland 2008, köptes för några år sedan av det italienska varvet Cantiere del Pardo. I och med detta förflyttades även produktionen av deras båtar till Pardo’s anläggning i Flori.

VanDutch
Den nya yachten från VanDutch är tänkt som en väl tilltagen och perfekt båt för dagsutflykter. (Bild: VanDutch)

Man kan tänka att Pardo, som tillverkar sina egna glammiga sportcruisers med T-top, inte borde vilja marknadsföra ett konkurrerande märke med båtar i samma storleksklass. Men VanDutch har alltid gjort saker på ett lite annorlunda vis och därför är det osannolikt att man lockar exakt samma köpare som Pardos egna produkter.

Eleganta former möter hög prestanda

Föreställ dig någon av världens hot spots för lyxiga båtar så kan du räkna med att en VanDutch är med i bilden.

VanDutchs tidiga byggen förknippades med ”form över funktion”, men där tillför Pardo massor av kunskap om att bygga högfunktionella yachter.

VanDutch
Båten har loungeutrymmen både ovan och under däck. Materialvalen och formgivningen osar elegans. (Bild: VanDutch)

Ett exempel på detta är att den nya VD56:an kommer att vara den första VanDutchen med IPS-system, ett system som kraftigt underlättar manövrering i trånga utrymmen.

Med IPS-systemet får du både smidig kontroll vid låga hastigheter och kraftfull prestanda vid höga hastigheter samtidigt som det lämnar utrymme under däck för flexibla utrymmen.

Interiören

Båten har två olika uppsättning – lounge och sleep. Den senare är ett upplägg med två kabiner, ett mindre utrymme för mat och separata badrum.

VanDutch
Interiören kan varieras mellan två kabiner för den som vill kunna övernatta bekvämt i båten eller en väl tilltagen lounge under däck. (Bild: VanDutch)

Den tidigare passar bättre för ägare som sällan sover ombord och har en öppen planlösning med stora utrymmen för att umgås. Att en båt på 55 fot ens har ett alternativ utan dedikerade kabiner säger en hel del om hur VanDutch-båtarna ofta används.

ANNONS
ANNONS

För den som föredrar det så finns det mer praktiska alternativ till den här båten, men få av dessa kommer att väcka lika mycket uppmärksamhet. Det här är verkligen en båt för det exceptionella.

VanDutch VD56 specifikationer

Längd: 55 fot
Bredd: 14 fot
Motor: Volvo Penta IPS800/950
Topphastighet: 40 knop
Pris: Tillgängligt vid instresseanmälan
Tillverkarens hemsida: VanDutch Yachts [VanDutch]

Läs även: Galeon 650 Sky – Innovativ och Spatiös drömbåt [Dagens PS]