Dagens PS

Larmet: Så många svenskar simmar sämre än de tror

simkunnighet
Sommar, sol och svalkande bad betyder dessvärre att risken för drunkningsolyckor ökar. Men de kan undvikas. (Foto: Trygg-Hansa)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 04 juli 2023Publicerad: 05 juli 2023

Sommar, sol och svalkande bad betyder dessvärre att risken för drunkningsolyckor ökar. Här läser du hur det egentligen står till med vår simkunnighet, men framförallt hur olyckor kan förebyggas. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Badsäsongen är äntligen här, men hur härligt det än kan låta, har sommarens härliga bad också en baksida.

I år kom värmen tidigt vilket satte tragiska spår i olycksstatistiken, som enligt Svenska Livräddningssällskapet redan i maj i år visade på en ökning, jämfört med i fjol.

Nu visar en färsk Novus-undersökning från Trygg-Hansa att en bov i dramat visat sig vara att många svenskar överskattar sin simförmåga.

Så definieras simkunnighet

För att förstå det, börja vi med att titta på definitionen av simkunnighet, som enligt Svenska Livräddningssällskapet, SLS, är att kunna simma 200 meter varav 50 meter ryggsim i en följd.

En sträcka som majoriteten i Novus undersökning, 83 procent, tror sig klara av. Av dessa har fyra av tio dock inte simmat den sträckan under de senaste tre åren, eller längre än så, vilket genast ställer drunkningsrisken i ett annat ljus.

ANNONS

Senaste nytt

Endast 14 procent klarar det

Faktum är att endast 14 procent av de som tror sig kunna klara av 200 meter, också har testat på att simma i svårare förhållanden, på öppet vatten.

ANNONS

Den bistra sanningen är också att 93 procent svenskar i dag anser sig vara fullt simkunniga, trots att endast en tredjedel känner till vad det faktiskt innebär, vilket innebär en ökad drunkningsrisk för miljontals svenskar.

Men det kan undvikas.

Något som Trygg-Hansa tagit fasta på med sitt nya initiativ ”Badbesiktningen”, som syftar till att uppmana svenskar till att regelbundet testa sin simkunnighet.

För att genomföra “Badbesiktningen” behöver du först mäta upp en sträcka på 200 meter på land. (Foto: Trygg-Hansa)

Skapar ökad förståelse

En viktig pusselbit i ”Badbesiktningen” är följaktligen att skapa en ökad förståelse för vad det faktiskt innebär att simma en sträcka på 200 meter under förhållanden som innefattar strömmar, kyla och vind.

Något som Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa, kan skriva på.  Hon menar även att simkunnighet är en färskvara.

Det finns därför goda skäl att anamma Badbesiktningen, även om du tror dig vara en god simmare.

ANNONS

“Med Badbesiktningen uppmuntrar vi alla som är simkunniga att tillsammans med någon simma 200 meter i sommar. Det är en sak att säga att man är simkunnig och något helt annat att faktiskt simma 200 meter i öppet vatten. Att regelbundet besikta sin simförmåga skapar inte bara trygghet utan räddar även liv”, säger hon.

Så badbesiktar du dig – 4 enkla steg

1. Ta sällskap av en vän, familjemedlem eller granne.

2. Välj ut en sjö eller kuststräcka där du kan simma, men samtidigt vet att du bottnar. Mät på land upp en ungefärlig sträcka om 200 meter.

3. Hoppa i eller doppa dig så att hela kroppen och även ditt huvud är under vatten. Simma upp, och påbörja därefter din simtur.

4. Byt till ryggsim efter tre fjärdedelar av sträckan.

Relaterade artiklar:

Så skyddar du din hund på sjön i sommar

ANNONS

Läs även: Farligaste sommarvägarna i Sverige: Här är listan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS