Dagens PS

Här står världens snabbaste skepp och rostar

Världens snabbaste skepp
Världens snabbaste skepp, S.S United States, är i dåligt skick och ligger vid en pir i Philadelphia. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 nov. 2022Publicerad: 01 okt. 2021

Världens snabbaste skepp över Atlanten – “Amerikas flaggskepp” S.S United States – ligger numera och rostar vid en pir i Philadelphia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

S.S United States var under många år världens snabbaste skepp på oceanerna, innehavare av det så kallade blå bandet för snabbaste atlantkorsning från jungfrufärden över Atlanten 1952, vissa anser att det är ett rekord som gäller än i dag.

Hon korsade Atlanten österut med en medelhastighet på 35,59 knop. Tre dagar, 10 timmar och 40 minuter gav tio timmars marginal till den tidigare innehavaren av blå bandet, det engelska fartyget R.M.S Queen Mary.

Skeppet byggdes av Newport News Shipbuilding and Drydock Company och är det största som konstruerats helt i USA.

Världens snabbaste skepp

S.S United States 1952. (Foto: TT)


Skulle kunna transportera soldater

Skeppet byggdes och delfinansierades av den amerikanska flottan för att kunna konverteras till en trupptransport vid händelse av krig, och kunde ta 15 000 soldater. Det användes dock bara som passagerarfartyg, innan det togs ur bruk 1969. Kostnaderna för att driva skeppet hade blivit för höga – och passagerartrafiken över Atlanten hade till stor del ersatts av flygtrafik.

Men nu står S.S United States och rostar bredvid en pir i Philadelphia, där hon stått sedan 1996 efter några äventyr i Turkiet och Ukraina. Sedan 1970 har skeppet haft flera olika ägare, som tänkt att göra om det till bland annat casino, hotell, sjukhusfartyg och kryssningsfartyg – men ingen av planerna har blivit av.

Vädjade till Donald Trump

ANNONS

Den ideella gruppen SS United States Conservancy har ägt skeppet sedan 2011 och haft flera planer för att restaurera det, men än så länge har alla misslyckats. Skeppet är i dag helt avskalat sin interiör, då en del såldes, en del hade förfallit eller innehöll asbest.

2018 vädjade gruppen till president Donald Trump att rädda “Amerikas flaggskepp” – utan resultat. Det senaste försöket att restaurera skeppet presenterades av RXR Realty i mars 2020, som ett permanent förankrat kulturellt centrum. Om det försöket går bättre än tidigare återstår att se.

Läs även: Kändistätt på tändstickskungens Loris

Läs även: Richard Branson satsar på kryssningar för vuxna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS