Entreprenören Jenny Keisu vill förändra världen, en båt i taget. Med elbåtsbolaget X Shore satsar hon på att bygga biologiskt nedbrytbara båtar, rapporterar Dagens Industri.  

ANNONS

Entreprenören Jenny Keisu har alltid haft hållbarhet i fokus. Hon var med och grundade riskkapitalbolaget Summa Equity som arbetar utifrån FN:s hållbarhetsmål.

På senare år har Keisu dock bytt bana till båtbranschen. Sedan två år tillbaka är hon vd för X Shore som tillverkar hållbara elbåtar och grundades 1996 av Konrad Bergström.    

Motorbåten inte hållbar

”Jag har växt upp i skärgården och seglat om somrarna. Sedan fick jag tvillingar, gav upp seglingen och bytte till motorbåt. Men motorbåtar luktar, kostar pengar och släpper ut en massa olika avgaser, något som många glömmer”, berättar hon.  

Keisu påminner också om motorbåtsbranschens hållbara brister. “Under en svensk båtsommar släpps det ut ungefär 30 procent av den koldioxid som inrikesflyget släppte ut före covid, och då är det ändå en ganska liten del av svenskarna som har en båt.”

”Vi tittar på allt”

Keisu säger att bolaget satsar på att inom fem år kunna sälja helt biologiskt nedbrytbara båtar. 

”Vi tittar på allt i X Shore, inga utsläpp, inga grälla färger och ingen noise pollution som stör djurlivet. Ljud transporteras mycket längre över vatten än på land. Vi bygger båten i hållbara material, kork istället för teak, vi använder linfiber istället för glasfiber och återvunnen plast.”

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på Dagens Industri.

Läs mer: Elbåten ”flyger fram” tyst och hållbart – Dagens PS