Förra året besökte 4,4 miljoner människor Stockholms skärgård, det visar Skärgårdsbarometern som nu fått fram besökssiffror för hela skärgården.

ANNONS

Det börjar bli allt mer populärt att ta fram jämförelsesiffror med hjälp av mobildata och Skärgårdsbarometern tar numer på så sätt fram besöksstatistik från hela Stockholms skärgård, det framgår av ett pressmeddelande.

Siffrorna för 2021 visar att 4,4 miljoner människor besökte Stockholms skärgård förra året. Skärgårdsbarometern är ett pionjärprojekt inom besöksräkning i Sverige och ett initiativ från Skärgårdsstiftelsen. Det finansieras av Region Stockholm, Länsstyrelsen och Stockholm Archipelago.

Från Öja till Stingö

I ett första steg av utvecklingen av verktyget togs siffror på hur många som besöker Skärgårdsstiftelsens områden fram, men nu har även siffror på hela Stockholms skärgård tagits fram.

Tidningen Praktiskt Båtägande skriver att Skärgårdsområdet i Stockholms län sträcker sig från Öja i Söder till Stingö i norr.

”Den skärgårdsdefinition som används är öar utan fast förbindelse, samma definition som Region Stockholm använder bland annat i den regionala utvecklingsplanen”, skriver Skärgårdsstiftelsen i pressmeddelandet.

Vii ha fler besökare på hösten

Midsommardagen var den dag då flest besökte skärgården, då befann sig 69 000 besökare i skärgården. En dag i mitten av januari har bara 3 500 besökare. Skärgårdsstiftelsen skriver att siffrorna bekräftar det man redan vet om belastningen på skärgården, med en besökskurva som i mitten av sommaren liknar en alpttopp.

”Det är något som alla aktörer i skärgården gärna vill se en ändring på.
Vi arbetar därför för en ny säsong – nämligen den underbara hösten, med särskilt fokus på september. Något som skulle jämna ut kurvan framåt, så att vi ser mer av ett svenskt mjukt fjäll i statistiken”, skriver SKärgårdsstiftelsen i pressmeddelandet.

Ökning under vintern

Enligt siffrorna når Stockholms skärgård ett kapacitetstak i juli, med väldigt mycket båtar och fullt utnyttjade bäddar.

”Vi kan även se att det finns försiktiga siffror som visar på en ökning under vintern, vilket kommer att bli spännande att följa under 2022”, skriver Skärgårdsstiftelsen i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Än så länge saknas data från andra välbesökta kustområden som exempelvis Höga kusten och Västkusten.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De testar kommersiella varuleveranser med drönare [Dagens PS]