Dagens PS

Fem favoritböcker om båten i sommar

fem böcker
Vi har plockat ut fem böcker i ämnet båtkultur som vi tycker du borde skaffa till sommarens regniga dagar. (Foto: Anders Værnéus)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 20 juni 2023Publicerad: 20 juni 2023

Det är inte alltid soligt på sommaren. Det finns faktiskt dagar då det känns bra mycket bättre att vara inne med en god bok. Här är våra fem bokfavoriter för en regnig dag till sjöss eller bara mys i hängmattan

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. Plastic

Så heter den. Rakt upp och ned. Boken om hela den norska plastbåtsundret som startade på 1950-talet och som fortsätter än idag.

Här hittar du allt om Selco, Fjord, Herwa, With och allt vad de hette – och vissa fortfarande heter.

Fem böcker

(Foto: Anders Værnéus)

Beskrivande och berättande text är varvat med gamla och nya bilder, intervjuer och pressklipp så att bilden framträder av hur stark båtindustrin verkligen var i Norge.

Boken är ett riktigt praktverk. Skrivet på norska men är mycket lättläst.

Beställes via www.vestagdermuseet.se eller leta på den begagnade marknaden.

ANNONS

Senaste nytt

2. Svenska utombordsmotorer – tiden före 1945

ANNONS

Detta är mer ett uppslagsverk än en egentlig läsebok. Men författarna Bertil Sporrong och Lennart Bergstedt har gjort en så ofantligt gedigen genomgång av alla svenska snurrefabriker, så jag blir alldeles andfådd när jag läser.

Fem böcker

Research-arbetet är magnifikt och jag tror faktiskt inte att någon liten smedja som spikat ihop en snurra har kommit undan herrarnas idoga sökande.

Digert material

Varje tillverkare presenteras med text och arkivbilder och i möjligaste mån även bilder på en överlevande maskin från nutid.

Detta är absolut ingen bok för hängmattan, men ett kul uppslagsverk för dig som vill lära dig mer om vad det tekniska Sverige har producerat och uppfunnit i genren.

Beställes via www.batdok.com

3. De små båtarna och den stora flykten

ANNONS

Kanske en av de viktigaste böcker som skrivits där båtar är huvudpersoner. En samlingsbok, som också är en avhandling, om den tid, framför allt under andra halvan av 1944, som kom att bli många människors räddning, men också många människors död.

Fem böcker

(Foto: Anders Værnéus)

Mirja Arnshavs arbete med att skapa en bild av det politiska läge som rådde i Baltikum i gränslandet mellan Nazitysklands ockupation och Röda arméns intåg, är en lika fascinerande som skrämmande  läsning.

Historierna är målande. Både de historiska och de intervjuer författaren gjort med överlevare som själva har gjort resan över Östersjön.

Noggrann forskning

Författaren har också ägnat mycket tid åt att söka upp både personer och båtar som var med. Har dokumenterat och berättar i boken om båtarnas bakgrund men också hur de har levt vidare efter kriget. Kanske en av de viktigaste böckerna i båthyllan.

Boken rekommenderas varmt och beställs bland annat via Sjöhistoriska museet.

4. Boken om Jac M Iversen

ANNONS

Norskfödde båtkonstruktören Jac M Iversen är en av de som länge fått stå i skuggan av de mer namnkunniga konstruktörerna i Norge och Sverige.

Fem böcker

(Foto: Anders Værnéus)

Hans gärning i Son vid Oslofjorden hamnade i bakvattnet efter Richard Furuholmen, och i Sverige var det konstruktörer som Knud H Reimers och Stig Tiedemann som tog mycket av det publika båtrummet.

Därför är det mycket spännande att få läsa Jacs hela historia. Både om hans liv, flytten till Sverige och om många av de båtar han ritade och såg till att de blev förverkligade.

Boken är rikt illustrerad med både bilder och ritningar och bjuder på ett stycke båthistoria som aldrig tidigare skrivits och ett måste i båthyllan.

Beställes via Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar. 

5. Boghammar Marin – en varvsepok över 100 år.

Det är en otrolig familjehistoria – den om familjen Boghammar. i fyra generationer har de drivit sitt motorbåtsvarv i Stockholm och är därigenom Stockholms äldsta familjeägda båtvarv.

ANNONS

Historien om hur bröderna Gustafson och Anderssson startade varv vid Klara sjö 1907 och hur verksamheten växte och 1913 manade fram en flytt till Lidingö, är bara den spännande.

Fem böcker

(Foto: Anders Værnéus)

Historien byggs sedan på med kända beställare, luxuösa båtar, de första aluminiumbåtarna och tidiga seriebyggen.

Författaren Ibb Jessen är son till en av båtbyggarna på varvet och har i boken samlat ihop ett axplock ut allt som hänt under varvets första 100 år.

Rikt illustrerat och personligt berättat om en verksamhet som hankat sig fram under tuffa år, men som gått som tåget när ekonomin varit i högform.

Beställs via Trafiknostalgiska Förlaget. 

Läs också mer om:

Babblarnas tecknare utblottad
Flykten från Estland

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS