Dagens PS

Fem av världens lyxigaste och nyaste båthamnar

båthamnar
Femstjärniga hotell, lyxbutiker och exklusiva restauranger väntar i Porto Montenegro. (Bild: Porto Montenegro)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 17 aug. 2022Publicerad: 17 aug. 2022

Vad gör en båthamn spektakulär enligt din mening? Om svaret är imponerande skylines, yachtklubbar och superyachter kommer här fem nya gästhamnar i världen som på ett eller annat sätt har det där lilla extra, enligt Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

båthamn

Lantau Yacht Club har blivit en kraft att räkna med. (Bild: Lantau Yacht Club)

1. Lantau Yacht Club – Hongkong, Kina

Lantau Yacht Club i Hongkong är inte bara den första båthamnen som öppnat i staden på mer än tio år. Med närmare 150 tyfonsäkra platser, varav några med utrymme för lyxyachter på upp till 328 fot, utgör hamnen också ett enormt tillskott för Hongkongs turism.

Med Lantau Yacht Club är den tidigare bristen på kapacitet eller infrastruktur för att ta emot ta emot stora privatbåtar löst, och staden en elitdestination att räkna med för båtfolk av rang.

båthamn

Palm Beach Marina kan numera tävla med Fort Lauderdale och Miami när det gäller lyx och flärd. (Bild: Palm Beach Marina/Facebook)

2. Palm Beach Marina – Florida, USA

Efter närmare två år av renovering värd omkring 40 miljoner dollar har den stadsägda småbåtshamnen Palm Beach Marina äntligen sett dagens ljus. Ett lika lyxigt som påkostat bygge, som dessförinnan endast kunde hysa ett fartyg på 200 fot åt gången.

Det är nu ett minne blott då den 250 fot långa nya Royal Palm-dockan kan ta emot upp till tio superyachter samtidigt. Renoveringen har även blivit en vändpunkt för den historiskt sömniga hamnen, som nu kan tävla med Fort Lauderdale och Miami vad gäller lyx och jetset-liv.

ANNONS
båthamn

Marina Port Vell har fått ett ansiktslyft som heter duga. (Bild: Marina Port Vell)

ANNONS

Senaste nytt

3. Marina Port Vell – Barcelona, Spaninen

Ytterligare en båthamn som fått ett rejält ansiktslyft är Marina Port Vell i Barcelona, som numera blivit en av de mest åtråvärda anhalterna i västra Medelhavet.

En gång en småbåtshamn vid fiskekvarteret La Barceloneta kommer hamnen inom kort kunna erbjuda ett tjugotal nya kajplatser med kapacitet för fartyg på upp till 230 fot, alternativt ett femtiotal platser för superyachter.

Utöver förmågan att ta emot några av världens största båtar kan marinan även locka med några av Europas finaste stränder, ett trettiotal restauranger med Michelinstjärnor och en Formel 1-bana. Den som är sugen på lite skidåkning i världsklass kan även göra det i de närliggande Pyrenéerna. Frågor på det?

Båthamn

Porto Montenegro har lämnat sitt forna rykte bakom sig och lockar nu superyachter från världens alla hörn. (Bild: Porto Montenegro)

4. Porto Montenegro – Tivat Montenegro

Porto Montenegro var i många år en trött parantes i östra Medelhavet som knappast fick någon att höja på ögonbrynen. En omfattande renovering, 560 miljoner dollar och en utvecklingsstrategi senare har hamnen förvandlats till ett modernt jättekomplex.

ANNONS

Här väntar inte mindre än 460 båtplatser, femstjärniga hotell, lyxbutiker och idel exklusiva restauranger. En minst sagt anmärkningsvärd metamorfos som gjort hamnen till en luxuös fristad året om och befäster Montenegro som superyachtdestination.

båthamn

Dubai Harbour är i likhet med resten av staden ett stycke lyx med extra allt. (Dubai Harbour)

5. Bay Marina – Dubai, Förenade Arabemiraten

Dubai är knappast känt för att spara på sina omkostnader. Påkostade Bay Marina utgör således inget undantag. Tvärtom har den vidsträckta hamnen, tillsammans med de omgivande kryssningsområdena blivit ett dyrbart skyltfönster för Mellanöstern.

Här finns totalt tre småbåtshamnar med närmare 700 båtplatser, varav Bay Marina med 104 platser vikt åt superyachter på upp till 525 fot.

Att hamnen råkar ligga mitt i det moderna Dubai, med närhet till Palm Jumeirah och Bluewaters Island skadar förstås inte.

Läs även: Europas femton vackraste städer

Läs även: Sex unika resmål för tågfantaster och äventyrare

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS