Brasilien planerar att dumpa sitt största stridsfartyg, ”São Paulo”, ute till havs. Nu varnar experter för att fartyget, som bär på farliga mineraler, ska orsaka stor skada på människor och djur om det sänks ner i havet.

ANNONS

Planen var att det brasilianska stridsfartyget ”São Paulo” skulle skrotas i Turkiet. Men sedan det nekades inträde i landet för fem månader sedan, har det 60 år gamla hangarfartyget flutit runt i södra Atlanten – helt övergivet. Det rapporterar Insider. 

Med sin totalvikt på 34 000 ton och längd på 265,17 meter, är hangarfartyget Brasiliens största genom historien. Den har en längd som motsvarar två tredjedelar av skyskrapan Empire State Builiding i New York.

Enligt turkiska myndigheter innehåller fartyget den giftiga mineralen asbest och därför nekades ”São Paulo” inträde. Asbest är vanligt förekommande i fartyg tillverkade på 1900-talet.

MISSA INTE: Pensionsras 2023: Största fonden tappar 586 miljarder [Dagens PS]

Vill sänka det i havet

Därefter vände fartyget tillbaka mot Brasilien. Men då tog det stopp igen.

ANNONS
ANNONS

Fartyget förbjöds att lätta ankar även där, eftersom dess skadade skrov bedömdes utgöra en fara för andra fartyg.

”São Paulo” har cirkulerat mållöst längs den brasilianska kusten sedan september, men den 20 januari förflyttades skeppet ut på internationellt vatten av Brasiliens marinkår. Nu vill landets militär göra sig av med fartyget helt och hållet, genom att sänka det ute till havs.

”Livsfarligt material”

Men att sänka fartyget till havs vore extremt oaktsamt, menar Jim Puckett, chef för den ideella organisationen Basel Action Network, som arbetar mot nedskräpning i naturen.

”Det är ett fartyg som innehåller både livsfarliga och värdefulla material — det bör förflyttas till brasilianskt territorium och tas om hand på ett miljövänligt sätt. Man kan inte bara sänka det”, säger Puckett i en intervju med Time Magazine.

Även Brasiliens miljödepartement har riktat kritik mot att fartyget ska sänkas – och uttrycker en stark oro för vad som kommer att hända om asbest hamnar i havet. Landets miljöminister, Marina Silva, ska ha uttryckt sin oro över asbest-utsläppet till försvarsministern José Múcio Monteiro – men i slutändan är det marinkåren som bestämmer.

ANNONS
ANNONS

Det är ännu oklart när och i så fall var hangarfartyget kommer att sänkas.

Enligt Arbetsmiljöverket kan inandning av asbest-fibrer orsaka sjukdomar som lungcancer och asbestos.

Läs även: Världens största superyachter – allt du behöver veta [Dagens PS]