Elvis François befann sig i en båt som drevs ut på Karibiska havet. Efter 24 dagar hittades han, undernärd, efter att ha levt på ketchup, buljongtärningar och vitlökspulver under tiden till havs. 

ANNONS

Det var strax före jul som Elvis François arbetade med att renovera en segelbåt på ön Saint Martin i Karibien, när starka strömmar drog ut båten till havs. Francois, som saknar seglarvana och navigeringskunskaper, kunde inte vända tillbaka båten, rapporterar TT.

Hans mobiltelefon saknade uppkoppling och snart dog batteriet.

”Utan att kunna navigera blev han desorienterad och kom vilse. Hans försök att styra båten var fruktlösa”, säger den colombianska sjöräddningen i ett uttalande.

Åt ketchup och vitlökspulver

Det enda Elvis François kunde göra vara att ösa vatten ur segelbåten, som började att läcka. Han ristade in ordet ”Hjälp” på båtens skrov och tände även eld på en del av båten, för att försöka få kontakt med båtar som passerade. Hans enda kost var ketchup, buljongtärningar och vitlökspulver.

Efter 24 dagar upptäckte ett flygplan Elvis François segelbåt. Då befann han sig cirka 220 kilometer nordväst om Colombia, drygt 1 500 kilometer från Saint Martin.

”Jag hade en spegel och försökte signalera. De flög över båten två gånger så jag förstod att de hade sett mig. Det är tack vare dem jag lever, säger 47-åringen på en videoinspelning från torsdagen, dagen efter att han räddats”, uppger TT.

ANNONS
ANNONS

Francois uppges vara vid god hälsa, men har förlorat mycket i vikt efter nästan en månad ute till havs. De colombianska myndigheterna flyger hem honom till Saint Martin inom ett par dagar.

Läs även Årets tio hetaste nyheter i den klassiska båtvärlden [Dagens PS]