Dagens PS

Det här oroar sig båtägare för mest

båtägare orosmoln
If har tagit reda på de största orosmolnen för svenska båtägare. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 14 juli 2021Publicerad: 13 juli 2021

Det råder båtfeber i Sverige och allt fler svenskar blir sugna på semester till sjöss. Men båtlivet är inte bara en dans på rosor. If har tagit reda på båtägares största orosmoln. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt försäkringsbolagets undersökning anser 6 av 10 båtägare att det bästa med båtlivet är att vara ute i naturen. Därefter uppskattar många möjligheten att ta sig till avskilda platser, och även chansen att få umgås med sin familj och partner. 

“Många svenskar älskar att vara i naturen, det är tydligt. Båtlivet ger en efterlängtad chans att leva ett liv närmare naturen”, säger Arvid Böhm, en av Ifs båtexperter.

Men det finns även mycket som kan gå fel ute på havet. If har tagit reda på vad som oroar båtägare allra mest.

1. Dåligt väder

En av fyra båtägare oroar sig mest för dåligt väder när det gäller båtsemestern. Många vet inte hur man ska hantera båten vid storm och stressar därför upp sig över oväder och mörka moln.

Många svenskar oroar sig över oväder ute på sjön. (Foto: Unsplash)

2. Anläggning

På andra plats kommer rädslan att inte kunna lägga till båten och oron över att ens egna kunskaper inte ska räcka till. 

ANNONS
segelbåt

Det är inte alltid lätt att hantera båten ordentligt, (Foto: TT)

3. Oro över andra okunniga 

På tredje plats oroar sig många för andra okunniga båtägare och att man ska skadas av andra båtar som inte är under kontroll.

olycka

Det kan ske många obehagliga olyckor ute på sjön. (Foto: TT)

 “Att klanta till det när man är ute på sjön händer nog de flesta båtägare någon gång. Då är det tryggt att ha en båtförsäkring som ersätter skador om man råkat köra in i bryggan eller gått på grund”, säger Böhm, och påminner också om vikten att ha en ansvarsförsäkring om man skulle råka skada någon annan person eller båt.

Grundläggande tips

De tre vanligaste skadorna på båtar hos If är grundstötning, stöld av tillbehör och motorer, förtöjningsskador och maskinskador. If vill också uppmana båtägare att se till så att alla på sjön bär flytväst, undviker alkohol och har mobiltelefonen i ett vattentätt skal i ett snöre runt halsen.

“Självklart ska du behärska din båt och kunna sjöreglerna. Båtsäsongen är kort i Sverige, och under vinterhalvåret hinner man glömma mycket. Ta för vana att fräscha upp regler och manövrering i lugn och ro under goda förhållanden, innan du ger dig ut på öppet vatten”, säger Böhm.

ANNONS

Läs hela pressmeddelandet här.

Läs mer: Så minskar du risken för båtstöld  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS