En uppvisning i krom och blänkande mahogny

Uppdaterad: 10 mars 2023Publicerad: 10 mars 2023
Classic Boat Show
Välkommen ombord på vackra CG Petterssonritade båten Parbleu för en uppvisning iaf hur en perfekt klassiska båt ska se ut. (Foto: Anders Værnéus)

Här kommer en direktrapport från Allt för sjön med några av de båtarna du inte får missa.

ANNONS
ANNONS

Eva, Carl Plym 1930

Klassiker Eva – Carl Plym 1930. (Foto: Anders Værnéus)

Så mycket vackrare än den topprenoverade Plymdroskan Eva går det knappt att få. Hon hittades som ett övergivet vrak i slutet på 1990-talet men har nu återställts till ett skick som ny.

ANNONS
ANNONS

Silva, CG Pettersson 1923

Klassiker Silva, CG Pettersson 1923. (Foto: Anders Værnéus)

När nuvarande ägarna hittade Silva så var hon slut. Men med energi och projektenvishet har hon återuppstått till att bli en av Sveriges allra vackraste klassiker. Hennes 100-årsdag firas i morgon lördag med pukor och trumpeter. Missa henne inte.

Club Riva Sweden

Klassiker 2 x vackra Rivor hos Club Riva Sweden. (Foto: Anders Værnéus)

Det är alltid fantastisk finish på båtarna som visas hos Riva-klubben. I år representerades märket av en majestätisk Riva Tritone och en svensksålda Riva Super Florida. Som ett extra kort i leken kompletterades de båda båtarna med en Boesch 510 i absolut nyskick. En monter du inte får missa.

Pricken – Gideon Forslund 1922

Klassiker Lilla Pricken från 1922. (Foto: Anders Værnéus)

I entrén möttes besökarna av söta lilla Forslundsracern Pricken från 1922. Båten är en av de ytterst få som fortfarande lever och var med på den första båtutställningen i Saltsjöbaden 1922. Är dessutom fortfarande i ett mycket fint originalskick. Missa henne inte.

Malulu och Hwila – Sjöexpress 1926 och 1928

Klassiker Sjöexpress-båtarna Malulu och Hwila. (Foto: Anders Værnéus)

För att visa bredden på hobbyn så stod de båda vackra Sjöexpress-båtarna Hwila och Malulu bredvid varandra. Malulu i precis det skicket hon var när hon återfanns i höstas på en bakgård utanför Frankfurt, och Hwila i sitt fantastiska välhållna skick. Lite före och efter-känsla i den delen av montern.

Escape och Gipsy

Klassiker Efterkrigsklassikerna Escape och Gipsy. (Foto: Anders Værnéus)

Representerade eran efter andra världskriget stod de båda skönheterna Escape och Gipsy. Escape ritades av Stig Tiedemann och Gipsy av Einar Ohlson. Båda två idag återställda till ett makalöst skick. Och det viskas dessutom om att någon av dem är till salu…

Raket och Lumber Pile – 1919 och 1938

Klassiker Vackra Raket ska sågas upp. Eller…? (Foto: Anders Værnéus)

Är det flytande kulturarvet värt att rädda? Det är i stort sett den fråga som ställs i Heleneborgs Båtklubbs monter där Mats Arrhénborgs vackra salongsbåt Raket och AB Sjöexpress Wet Rod Lumber Pile hotas av motorsågarna.

Målet är att väcka opinion för att den svenska klassiska båtkulturen just ska tas in i finkulturens gemenskap. Och kanske till och med kunna få Rot-avdrag vid renoveringar.

Läs mer här om:

Allt för sjön

Allt för sjön fyller 101 år

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.