Dagens PS

Checklista: Nu ska båten upp

checklista
Nu är det dags - båten måste upp. Här kommer vår lista på de 10 punkter som du måste jobba dig igenom för att båtupptagningen ska bli smidig. (Foto: Anders Værnéus
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Nu är det bara dagar kvar tills båten ska upp på det torra. Här kommer vår checklista för dig som ska fixa det själv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så kom då hösten till slut. Med den hotet om minusgrader och lövfällning och den lilla detaljen att båten måste upp.

checklista
Ramp eller kran – skillnaden är inte så stor. Det är i stort sett samma regler som gäller och samma saker du ska tänka på.
(Foto: Anders Værnéus)

Det är en del att tänka på i den processen så att allt flyter på. Här bjuder vi på våra 10 bästa tips. Följer du dem kommer du garanterat få en smidigare upptagning.

Våra 10 tips

1.Töm båten på allt onödigt
Du har garanterat burit ombord fler saker i sommar än du burit av.
Titta igenom lådor, garderober och stuvfack. Ta hem porslin, bestick och glas och kör en vända i diskmaskinen hemma. Kläder, flytvästar och annan textil mår också bäst av att förvaras rumstempererat.

2. Provstarta motorn
Detta är måste, så att motorn verkligen startar när det är din tur. Se till att batteriet är laddat och att allt fungerar. Bättre en provstart för mycket i god tid än en nötande motor när det väl är dags.

3. Tvätta allt löst
Ta hem fendrar, tampar och annat som blivit smutsigt över sommaren. Prylarna är garanterat lättare att tvätta nu än när de är intorkade i vår.

4.Ställ fram bockar på rätt plats
Bara för att de fungerade i våras, betyder inte att de garanterat fungerar nu. Gäller för övrigt också vagnar och trailers.

5. Konservera motorn direkt
Köp korrekt mängd glykol för -35 grader. Blanda klart i en dunk redan innan. Kolla motorn innan hur du enklast kör in glykolen i motorn.

Behöver du en extra slang eller tratt är det bra att ha det på plats. Se till att ha ett uppsamlingskärl för det som rinner igenom. Glykol är inte det bästa att sprida fritt.

6. Säkra alla genomföringar
Det är inte bara motorn som behöver konserveras. Vattentankar, genomföringar och allt annat som kan ha kontakt med vatten, måste köldsäkras. För genomföringar och avlopp är glykolen också din vän.

7. Tvätta botten, skrov och däck – direkt
Båten är blöt efter sommaren och den mesta skiten sitter hyfsat löst så länge det är fuktigt och blött. Har det väl torkat så är det däremot ett elände.

8. Tvätta motorrum och kölsvin
Vi vet – detta är ett skitjobb, men värt varenda minut när det är klart. Ladda med hink, diskborste och diskmedel med citron. Ta tiden att öppna alla durkar och tvätta rent. Öppna dyvikorna så kan du spola medan vattnet rinner ut.

9. Sätt upp kapellet och låt det torka
Låt det inte ligga ihopvikt. Det finns inget som svartmögel älskar så mycket som kapell.

10. Täck båten.
Faktiskt direkt efter att du är klar med de nio första punkterna. Ju snabbare du täcker, desto enklare blir det att hålla båten torr och slippa blöta löv och surt höstregn. Vi lovar dig: känns det motigt att ta tag i det på upptagningsdagen, är det inget mot hur det känns den blötregniga dagen kommande lördag.

checklista
När du är på land, allt är klart och båten ren och konserverad, ta då och täck henne på en gång. Det arbetet har du 1000 gånger igen. Hösten blir garanterat inte varmare och mindre blöt längre fram. (Foto: Anders Værnéus)

Så. Nu har du arbetat dig igenom punkterna. Båten är torr, tvättad och fin. Då kan du stolt klappa dig på axeln och säga till polarna på måndag morgon att allt är klart för vintern. Så det så!

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Läs också:

Starta båthösten i Genua (Dagens PS)

Hur du bäst tvättar dina galonsäten

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS