Dagens PS

Carlsbergs smarta drag mot "fulla" fiskar

Man med alkohol, inklippt vid en sjö.
Carlsbergs nya drag ska belysa farorna med att dricka under fisketuren. (Bild: CactuSoup / mountinez / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

För att lyfta risken med att blanda fiske och alkohol lanserar Carlsberg nu en kampanj som ska belysa faran med att fiska full. Kampanjen har en minst sagt udda form – ett fiskedrag som föreställer en berusad man som sjunker mot botten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över 40 procent av svenskarna kan tänka sig att dricka alkohol när de fiskar och var femte svensk har druckit under en fisketur, visar en undersökning av Carlsberg Sverige och Sportfiskarna.

“Vi står helhjärtat bakom initiativet från Carlsberg Sverige. Att vara berusad när man fiskar är inte något som är förenligt med vår verksamhet, inte minst för det ansvar vi alla bär – att vara förebilder för den yngre generationen sportfiskare, säger Henrik Helde, chef för Medlem och främjande på Sportfiskarna.

Carlsberg lyfter växande problem

Fiske är en populär hobby i Sverige och en del av den svenska kulturen. Men det kan vara farligt – sedan millenieskiftet har 338 personer omkommit i drunkningsolyckor.

2023 ökade olyckorna med 40 procent och nästan var tredje person som drunknar har alkohol i blodet.

“Som ett av Sveriges ledande bryggerier måste vi verka för och bidra till ansvarsfull konsumtion. Vi har passion för öl, inte alkohol, och riskerna med alkohol är särskilt stora vid fiske”, säger Casper Danielsson på Carlsberg Sverige.

Illustreras med kreativt drag

Tillsammans med betesbyggaren Claes “Svartzonker Claesson har Carlsberg Sverige tagit fram ett fiskedrag som ska illustrera faran. Draget föreställer en berusad person som sänks till botten som de kallar DrunkenBait.

ANNONS
Carlsbergflaska bredvid deras udda fiskedrag.
Carlsberg Sverige lanserar ett udda fiskedrag som ska belysa problemet med att dricka alkohol under fisketuren. (Foto: Calrsberg Sverige)

“Att kombinera fiske med alkohol är som att lägga krokben på sig själv. Jag hoppas att DrunkenBait kan uppmuntra fler att välja alkoholfritt under fisket. Sen vore det skoj om någon dessutom får en riktig storgädda med draget”, säger fiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson.

Ett antal exemplar av dragen distribueras till sportfiskebutiker: Söder Sportfiske, Orsa Fiskecenter och Betesbyggarkiosken.

Intäkterna kommer att doneras till fiskevård och Svenska Röda Korsets vattenprojekt runt om i världen, skriver Carlsberg i ett pressmeddelande.

Sportfiskarnas råd för säkert fiske

 

  • Använd flytväst: En lika enkel som självklar åtgärd som kan rädda liv om olyckan skulle vara framme.
  • Ha sällskap: Fiska gärna med någon annan, det är både trevligt och ökar säkerheten.
  • Första förbandslåda: Bra att alltid ha med i fiskeväskan, vid eventuella skador eller olyckor.
  • Ha koll på båten: Många fiskeolyckor är båtrelaterade. Ska du ut på stora vatten, se till att ha tillräckligt med bränsle till motorn, att båten är i gott skick och att mobilen är laddad om du måste ringa 112.
  • Och framför allt, fiska inte dragen: Välj alkoholfria alternativ under själva fisketuren för att minimera risken för olyckor.

    Källa: Sportfiskarna

Läs även: SMHI: Här sker algblomningen just nu. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS