Dagens PS

Allt fler drunkningsolyckor – så motverkas de

Sommarsäsong innebär ofta fler drunkningsolyckor, men det finns sätt att vända den negativa statistiken.
Sommarsäsongen innebär ofta fler drunkningsolyckor, men det finns sätt att vända den negativa statistiken. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Badsäsongen har inletts med dystra siffror där antalet drunkningsolyckor är på uppgång. Det finns dock några enkla tips att tänka på – som kan vända statistiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under maj drunknade nio personer i Sverige, en uppgång med tre personer jämfört med samma period förra året. Hittills i år har 21 personer mist livet genom drunkningsolyckor enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Det är ingen positiv inledning på badsäsongen, men det går att förebygga olyckorna till stor del genom att ha några enkla tips i bakhuvudet när man befinner sig nära vatten.

Ha alltid uppsikt

Låt inte småbarn eller personer som inte kan simma bada på egen hand utan ha alltid uppsikt, och bada tillsammans med dem på en “armlängds avstånd”, enligt Svenska Livräddningssällskapets pressmeddelande.

I början av säsongen är vattnet ofta kallt så tänk på att kroppen snabbt blir nedkyld.

“Kallt och strömt vatten påverkar kroppen mer än man anar och det går åt mycket energi för att behålla normal kroppstemperatur. Inled med korta intervaller för att sakta vänja kroppen vid såväl temperatur som vattenvana och uthållighet.”

Ta dig inte vatten över huvudet, bokstavligen talat.

Många tror att de klarar betydligt längre sträckor än vad de gör i verkligheten. Håll dig intill strandkanten där du bottnar och “se till att göra dig synlig för andra på sjön.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Använd huvudet – motverka drunkningsolyckor

Även om det är lockande att ge sig ut på en simtur på egen hand så är det inte särskilt klokt. Försök att alltid ha simsällskap om något skulle hända.

Använd hjälpmedel

Många struntar i hjälpmedel på sjön men de finns där av en anledning. Flytvästar ska alltid användas i en båt och det är även viktigt att ha flythjälpmedel, som livbojar, nära till hands.

Här är fler råd hur du beter dig nära vatten i sommar.

Läs även:

Segeloasen i Medelhavet – där lyxen tar över. Dagens PS

Skräp i havet visade sig vara en vinnare. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS