Att tränga ihop sig med familjen på en liten båt kan vara mysigt, men också liknas vid rysk roulette. Vad som helst kan hända. Psykologen Lena Hammarbäck delar med sig av sina bästa tips på hur man kan hålla sams i båten.  

ANNONS

1. Ge varandra utrymme

Mycket av stämningen hänger på hur alla på båten mått före avfärd. Om det varit stressigt i bilen på väg till båten blir risken för gnissel större. Men det finns saker man kan göra för att underlätta båtsemestern och förhindra tjafs. Enligt Lena Hammarbäck hjälper det att ge varandra lite utrymme, så gott det går i alla fall. Om man låter varandra vara kan de mest gnabbiga situationer lösas. Sätt dig för dig själv med en bok och ignorera omvärlden ett tag.

2. Packa kläder för alla väder

Vädret har en större påverkan på humöret än man kan tro, menar Hammarbäck. Hon tipsar därför om att packa ner kläder för alla väder så att man inte går runt och klagar över att man fryser eller svettas.  

3. Pyssel och spel

Ha gärna med gott om pyssel och spel för barnen på båten, så att de inte blir rastlösa. “Vi har alltid kört mycket högläsning ombord. När barnen är små finns så oerhört mycket att upptäcka också. När de blir lite äldre kanske man letar efter bästa klippan att hoppa ifrån och som tonåringar kan de hjälpa till att styra och hålla kurs”, säger hon.

4. Kommunicera

Vad gäller relationen mellan par brukar det ofta vara mycket tjafs angående de svåra momenten, som att kasta loss och lägga till. Här är det viktigt att prata ut och kommunicera så att man inte går runt och surar i onödan. “Att ta sig igenom utmaningar på sjön hänger på samarbete och kommunikation. Då blir relationen till varandra tydlig, förstår vi varandra eller inte i tillspetsade situationer”, säger Hammarbäck.

5. Fokusera på det positiva

Det viktigaste av allt när man är ute med båten är att fokusera på det positiva, att man är ute tillsammans och har det härligt. “Alla sommarseglingar har stärkt vår familj. Att vi har varit gifta i över 40 år har säkert mycket med seglingen att göra. Vi har tränat på att samarbeta och kommunicera”, berättar psykologen.

6. Var flexibel

“Mitt bästa råd är att vara flexibel och släppa kraven på perfektion!”, säger hon. Det bästa man kan göra är alltså att strunta i idén att semestern kommer bli perfekt, det kravet är alldeles för stort.  

ANNONS
ANNONS

 Läs hela artiklen på På Kryss.   

Läs mer: Det här oroar sig båtägare för mest – Dagens PS