Azimuts nya kapar utsläppen

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
Azimut
Med sin nya serie Seadeck beräknar italienska Azimut ta ett rejält steg mot minskade utsläpp. (Foto: Azimut)

Italienska Azimut tar stortag med sin nya serie Seadeck och lovar 40% minskade utsläpp. Mycket beroende på den nya tekniken från Volvo Penta. 

ANNONS
ANNONS

Den italienska storbåtsindustrin stod länge mellan den båda tillverkarna Ferretti och Azimut, som varje år på Genuamässan gjorde upp om köparnas gunst med sina senaste nyheter.

Idag har den kampen mattats något. Marknaden har breddats med flera nya märken som vuxit till sig och är med och slåss om kunderna på samma nivå som de tidiga två kombattanterna.

Azimut Seadeck 6 är minstingen och den första modell som släpps på Düsseldorfmässan i januari 2023. (Foto: Azimut)

Azimut släpper till kommande säsong den första båten i en ny serie döpt till Seadeck.

På de första pressbilderna som släppts visas en helt ny design baserad på stora ljusinsläpp och med ett mål att erbjuda gästerna ombord ytterligare närhet till vattnet och naturen.

Ljus inredning

Inredningen är också öppen mellan de olika avdelningarna, vilket ytterligare bidrar till att båtarna i den nya serien ska uppfattas som ljusa och ombonade.

Azimut Ljus och öppen salong. Påminner mer om ett rum hemma än ombord på en yacht. (Foto: Azimut)

Men det mest intressanta ligger under luckorna bak. Azimut har tagit rygg på de miljömål som International Marine Association (IMO) satt upp med målet att minska utsläppen från fritidsbåtsflottan med 40% till år 2030.

Azimut Öppna ute-ytor och direktkontakt med havet. Det ska vara mer än en båt. Det ska vara ett samspel med havet. (Foto: Azimut)

En helt ny och effektivt skrovprincip har därför tagits fram som tillsammans med Volvo Pentas IPS hybridmotorer på 380 respektive 480 hk, förväntas redan nu nå den 40-procentiga minskningen.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS
ANNONS