Är man intresserad av klassisk design, historia och båtar från ett annat sekel så har nu MYS (Motor Yacht Society) öppnat det unika MYS-arkivet för allmänheten.

ANNONS

Nyligen öppnade MYS (Motor Yacht Society) sitt unika arkiv för alla som vill hitta information om det svenska kulturarvet kring klassiska båtar.

I det nya arkivet, man kallar för MYS-arkivet 2.0, så kan alla surfa runt bland nästan 600 unika båtar. Den intresserade kan botanisera bland båtkonstruktörer, båttyper eller om man bara vill veta vilka båtar en välkänd näringslivsprofil har ägt.

Som Wikipedia för klassiska båtar

Det bästa av allt är att man tar positionen som ett Wikipedia för klassiska motorbåtar vilket innebär att om du som läsare har mer information om en specifik båt så är det bara att maila in och komplettera med din information.

Gunnar haglund informerar om MYS-arkivet
Gunnar Haglund, MYS

”Initiativet har varit mycket uppskattat. Trots att vi bara smyglanserat det nya arkivet så har mottagandet varit över förväntan”, säger Gunnar Haglund, ordförande i MYS.

”Det många besökare, och även vi i MYS, uppskattar mest är nog att vi nu får möjlighet att samla in ännu mer information om vårt unika arv av klassiska båtar”

”Det många som inte tänker på hur unikt Sverige är med sina båtar. Tack vare att vi klarat oss från de båda världskrigen så har Sverige en unik flotta med gamla båtar kvar som beundras av många världen över. Och nu blir arkivet och informationen tillgänglig för alla. Visst är det är fantastiskt”, avslutar Gunnar Haglund.

ANNONS
ANNONS

Mycket bra initiativ

Stort tummen upp ger vi på Dagens PS för detta initiativ och dyker ner i arkivet för att se på de olika sökmöjligheterna.

Man kan exempelvis söka på konstruktör, som i nedan fall på Jac M Iversen.

MYS-arkivet
Längst upp till höger fyller man i sin fritextsökning. I detta fall Iversen. Snabbt får man sökresultatet. Och vi väljer att titta mer på Alva längst upp till vänster.

Alva är en fantastiskt fin Iversenkryssare och vi klickar på den och får alla information.

Här får vi all information om Alva, först lite kort om hennes historia och därefter alla fakta.

Genom att det är en fritextsökning så kan man välja att söka på allt som står i beskrivningen om båten. Det kan exempelvis vara tidigare ägare. Säker vi exempelvis på snuskungen Robert Ljunglöf så hittar vi här vilka båtar där hans namn finns inblandat.

Här är de båtar där snuskungen Robert Ljunglöf finns omnämnd.

Nu har alltså MYS öppnat möjligheterna att söka bland nästan 600 båtar i arkivet. Viktigt att poängtera att det bara är början på ett omfattande arbete och du som läsare kan även bidra med den information som du har.

Det kan vara så att befintliga ägare av båten inte haft full information, eller så är den felaktig. Nu har du möjligheten att bidra till att det svenska kulturarvet får rätt information.

Eller så tar du en kopp kaffe, slår dig ner i favoritfåtöljen och surfar runt bland världens vackraste båtar.

ANNONS
ANNONS

Här kommer du till MYS arkivet 2.0

Relaterade artiklar:

Vackra Caprice och hennes systrar. Dagens PS

Arken – snart 100 år och bättre än någonsin. Dagens PS

Charmig klassiker överlevde mot alla odds. Dagens PS