Dagens PS

100 procent återvunnen båt - för de medvetna

Phantom
Phantom heter en båt som ska kunna återvinnas till 100 procent. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 19 okt. 2022Publicerad: 19 okt. 2022

Nu lanserar Vision Marine Technologies en helt egen båt i polyeten som kan återvinnas. Skrovet är i 100 procent återvinningsbar plast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vision Marine Technology har ett visst renommé när det gäller hållbarhet och båtar. De tillverkar redan kraftfulla elektriska utombordsmotorer. Båten ”Phantom” tillverkar man i samarbete med ett annat bolag, Nautical Ventures Group.

Den består av 100 procent återvunnen och rotogjuten plast, och kan även återvinnas på nytt när den är sliten. Båten är också försedd med en konstruktion som ska göra den ”osänkbar”, enligt Vision Marine Technologies pressmeddelande.

Båten tillverkas med hjälp av rotogjutning.

Konstruktionen bygger på flytande insättningar i frigolit i skrovet, som gör att båten i princip tömmer sig själv på vatten.

Fler modeller ska kunna återvinnas

Phantom ska vara 30 procent lättare än en kolfiberbåt i motsvarande storlek.

Den modell som nu lanseras har plats för minst tio personer och klarar en utombordsmotor på 50 hk eller mindre, skriver bolaget.

Vision Marine Technologies och Nautical Ventures Group har ambitionen att tillverka båten i flera versioner och storlekar. Än så länge är den avsedd för en amerikansk marknad. I Florida kommer Nautical Ventures att distribuera 50 av båtarna till olika återförsäljare, skriver bolaget. Värdet beräknas till 1,5 miljoner dollar, cirka 30 000 dollar per båt.

ANNONS

Läs också:

Elektrisk lättviktare för båt – Temo 1000

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS