Dagens PS

Årets semla 2022 - bäst i alla tester

semla
Lagom till fettisdagen har vi sammanställt ett antal tester och korat den bästa semlan 2022. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 01 mars 2022Publicerad: 01 mars 2022

Vilken semla är egentligen allra bäst i år? Här är fastlagsbullarna som toppar semmeltesterna 2022 och förhöjer fettisdagen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Slät bulle från Gustav Vasas tid

En gång en slät vetebulle utan fyllning eller extravaganser har bakverket som vi idag känner som semlan både en egen dag och en stolt tradition att luta sig mot.

Bakverket som sådant kan härledas hela vägen tillbaka till Gustav Vasas tid och återfinns även i bibliska översättningar från den eran. Själva namnet “semla” stammar i sin tur från latinets simila som betyder vetemjöl.

Den gräddiga skapelsen går också under benämningen fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg och förekommer även utanför Sveriges gränser i de nordiska grannländerna.

Fettisdagen även kallad fastlagsdagen är från början en kristen tradition och upptakten till den fyrtio dagar långa fastan. Med en fet tisdag syftar man helt enkelt till all fet mat som en gång skulle komma att ätas före fastan.

semlor

Tösses semmelwrap har blivit något av en modern klassiker. (Bild: Tössebageriet)

ANNONS

Senaste nytt

Semla som wrap eller nachos

I modern tid har man antagit en mer liberal syn på semlor vilket resulterat i kreativa lösningar som Tösses semmelwrap från 2015 eller nachosemlan som lanserades under 2018 av konditorduon Roy Fares och Mattias Ljungberg Mr Cake. 

ANNONS

Med ökat fokus på hållbarhet väljer många hantverksbagerier av idag också den ekologiska vägen. Som tillägg till det erbjuder man även veganska alternativ på den klassiska semlan.

semla

För dig som sätter mandelmassan högst är nachosemlan rätt väg att gå. (Bild: TT)

För dig som håller på traditionerna, med eller utan fasta, finns det givetvis fortsatt ett rikt utbud av klassiska semlor att tillgå, tillverkade enligt konstens alla regler på vetedeg, med lättvispad grädde och mandelmassa därtill.

Men vad är det egentligen som gör en semla minnesvärd? Är det som många skulle hävda, själva vetebullen, eller den lena mandelmassan som döljer sig inuti? Och hur viktigt är egentligen florsockret på toppen?

Lagom till fettisdagen har vi sammanställt resultaten från fyra semmeltester utförda av Allt om mat/Expressen, Bäst i Test, Krogguiden och Svenska Dagbladet och korat en vinnare bland den absoluta gräddan av årets semlor.

Årets Semla 2022 – bäst i alla tester

1. Ritorno

Ritorno vid Vasaparken har man levererat mysfika sedan 1959. Här har man också fått till en verkligt “inbjudande semla” som erhåller högsta betyg av Expressen.

ANNONS

Krogguiden och Bäst i Test förhåller sig också mycket positiva till denna gräddiga och väl avvägda semla som leder ligan i årets tester. Dags att bege sig mot Vasastan!

Semla

På Skeppsbro Bageri är allt man knådar ekologiskt. (Bild: Skeppsbro Bageri)

2. Skeppsbro Bageri

På Svenska Dagbladet tror man sig veta att stadens bästa semla finns hos Skeppsbro Bageri.

Även Krogguiden ger Skeppsbros semla ett gott betyg och berömmer såväl de förstklassiga hantverksteknikerna som sjöutsikten.

semla

Bröd och Salt erhåller en välförtjänt tredjeplats med sin semla. (Bild: TT)

3. Bröd och Salt

Bröd och Salt har man verkligen lyckats charma årets semmeltestare. Både Krogguiden och Expressen ger deras semla höga poäng, vilket resulterar i en tredjeplats på den här listan.

ANNONS

Ord som “ärtig”, “lyxig” och “rustik” säger oss att det här är en semla värd att lägga på minnet, framförallt bära hem inom en snar framtid.

4. Tösse

Gammal i gården och något av en klassiker i semmelsammanhang får man säga att Tösse med nöd och näppe håller ställningarna i årets tester. Kanske har man förlorat lite av sin forna stjärnglans?

Både Svenska Dagbladet och Expressen ger dock deras semla förhållandevis höga poäng för att den ändå håller vad den lovar “utan krusiduller”.

Semla

Nog blir man lite nyfiken på fyllningen i Lillebrors semla ? (Bild: TT)

5. Lillebrors Bageri

Du som rör dig runt S:t Eriksplan har säkert noterat att det råder en viss hajp runt Lillebrors Bageri på Rörstrandsgatan. Den som får in en fot här kan också komma över en fantastisk semla, enligt Expressen som ger den gyllenbruna semlan högsta poäng och berömmer den grova mandelmassan med stora bitar av mandel.

6. Mr Cake och Valhallabageriet

ANNONS

En delad sjätteplats blir det för Mr Cake och Valhallabageriet.

Populära Mr Cake är helt klart en kraft att räkna med när det kommer till bakverk, men deras semla tycks inte nå hela vägen i årets tester.

“Som helhet en hyfsat klassisk och god semla”, skriver Expressen.

Krogguiden upplever man att bullen är lite för torr, men hoppas att Roy Fares och Mr Cake ska komma igen.

Semmelkön till Valhallabageriet brukar ringla lång på fettisdagen. I år kniper Valhalla ingen förstaplats i något av testerna, men en god semla är det likväl enligt Krogguiden, som du även kan bjuda svärmor på utan att skämmas det minsta.

7. S:t Paul Bageri

Någon pallplats för S:t Paul Bageri blir det inte i den här sammanställningen, men väl i Krogguidens test där deras semla faktiskt kniper andraplatsen. Mycket tack vare att man varit generös med mandelmassa och som man säger i tävlingssammanhang “satt smakerna”.

semla

Ge dig ut och fånga fettisdagen! (Bild: TT)

ANNONS

Det här är en sammanställning av de bästa semlorna 2022 utifrån tester som utförts av Allt om mat/Expressen, Bäst i Test, Krogguiden och Svenska Dagbladet. Besök gärna respektive test för mer information om hur deras tester gått till.

Läs även: Fransk vintradition på magnumflaska

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS