Årets bästa böcker: Skandaler, bedrägerier och olja

Uppdaterad: 10 dec. 2022Publicerad: 10 dec. 2022
spac
USA:s förre president Donald Trump. (Foto: TT)

Listan på årets bästa böcker från Economist innehåller allt från Donald Trump till miljardbedrägeri. Finansskandaler och oljans historia tar också plats på topplistan.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Starka män hotar demokratin

Dagens värld är full av ledare som passar perfekt in beskrivningen av en “stark man”, och Gideon Rachman varnar i The Age of the Strongman för hotet de utgör. Det gäller inte enbart de egna länderna, utan de liberala idéerna värderingarna i världens demokratier.

Han tar bland annat upp Xi Jinping i Kina och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, MBS.

Årets bästa böcker: Finans-skandaler och olja Mohammed bin Salman är ett exempel på en av de “starka män” som beskrivs i Gideon Rachmans The Age of the Strongman. Foto: TT

Enormt bedrägeri avslöjat

En gång var tyska Wirecard en av Europas starkast lysande techstjärnor. Sedan kom avslöjandet om bedrägeri, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Dan McCrum beskriver i Money Men hur han som journalist på Financial Times misstänkte att Wirecard var bluff.

ANNONS

Boken berättar historien om hur han under den sex år långa granskningen hotades, hackades och erbjöds pengar för att lämna Wirecard ifred, och hur nära det var att mångmiljardbedrägeriet aldrig avslöjades.

Välsignelse och förbannelse

I dagens värld har oljan en enorm betydelse, och historien om olja sträcker sig långt tillbaka i tiden.

A Pipeline Runs Through It ger författaren Keith Fisher en bild av oljans historia från stenåldern fram till första världskriget.

Det svarta guldet är en både en välsignelse och en förbannelse för människorna i de områden där olja hittas, och Fishers bok beskriver oljans väg till att bli en råvara som styr ödet för länder världen runt.

Se hela listan här

Läs även: Världens fem dyraste lyxhem till salu just nu 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS