Nu är jaktsäsongen i full gång och den första september gick startskottet för årets älgjakt- och allt fler kvinnor vill jaga.

ANNONS

Under de senaste åren har intresset för jakt ökat i Sverige. Och det är framför allt kvinnor som ger sig ut i skogen med bössan. Särskilt är det yngre kvinnor som nu börjar lösa jaktkort.

Gammal tradition

Jakten, och särskilt älgjakten, är en gammal tradition som i allra högsta grad är levande i dag.  Många förknippar kanske jakt med adelsmän iklädda tweed eller med filmen Jägarna, där ortens män bedriver tjuvjakt på älg. Men jakt i Sverige är alltså inte längre enbart en sport för överklassen eller råbarkade tysta män i norr.

älgjakt
Jakten, och särskilt älgjakten är en gammal tradition.
Foto: TT

Enligt nätverket JAQT, jägareförbundets nätverk för kvinnor, söker sig allt fler och fler kvinnor till jakten. Särskilt intresset bland yngre kvinnor har ökat. Skogsbolag upplåter gärna mark för att fler yngre kvinnor ska kunna komma ut i skogen, berättar JAQT:s länsordförande Lisa Johansson Saadio för SVT Nyheter Dalarna.

JAQT startades 1996 med syfte att öka antalet kvinnliga medlemmar i Svenska Jägareförbundet. I dagsläget finns det runt 20 000 kvinnliga jägare i Sverige och antalet stiger stadigt varje år. Var femte person som tar jägarexamen idag är en kvinna, och JAQT har som mål 2022 att öka antalet kvinnliga medlemmar i Jägareförbundet med 12%.

Här kan du läsa mer om JAQT

Läs om de bästa bilarna för jakt [Dagens PS]

 

 

ANNONS
ANNONS