Dagens PS

Allt du behöver veta om årets Polarpristagare

Polarpriset
Nile Rodgers, på scenen i New York 7 mars. Värmer upp för Polarprisgalan i maj? (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

En discokung och en finsk dirigent. Med ett okänt gemensamt drag och åtminstone någon koppling till business. Möt årets Polarpristagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Esa-Pekka Salonen och Nile Rodgers.

Vinnare av Polarpriset 2024, det pris Stikkan Andersson instiftade som sitt arv för att lyfta musiken från ”hjärta och smärta” till något där det centrala rimmet istället borde vara ”riktigt och viktigt”.

När nu 65-årige finske dirigenten och kompositören Esa-Pekka Salonen får Polarpriset, dyker en parallell till Petter Stordalen upp i huvudet.

Gör ditt bästa – så bara

Petter Stordalen har, många gånger, berättat om sin far och hur han som liten sålde jordgubbar åt sin far, därav koncernnamnet ”Strawberry”.

Den lille Petter berättade om hur han beklagade sig över att andra försäljare hade mycket bättre jordgubbar och hur då fadern sade att ”du kan bara sälja de jordgubbar du har”.

Det lärde Petter att göra ett intensivt och idogt jobb med det han hade och det han kunde göra där och då. Det har, som vi vet, gått ganska bra.

Det finns en parallell hos Esa-Pekka Salonen.

ANNONS

När han lämnat blockflöjten bakom sig och börjat med valthorn blev han elev hos Holger Fransman, en av de lärare han anser sig ha att tacka för det mesta.

ANNONS

Senaste nytt

”Nytt mål i livet”

”Jag hade aldrig träffat en sådan person i hela mitt liv. Utan att göra något var han en auktoritet. Jag bråkade med lärare på skolan och hade ingen lust att öva”, minns Salonen hos Jan Gradvall i Di.

”Efter att jag hade fått en hemläxa av honom och sedan framfört den dåligt, så bara tittade han på mig och sade stilla: ’Du har inte övat’. Det krossade mitt hjärta fullständigt. Sedan den dagen fick jag ett nytt mål i livet, att göra honom glad och började öva nonstop”.

Det har, kan vi konstatera, gått ganska bra även för Salonen.

Den andra pristagaren då, Nile Rodgers?

Vad hittar vi för näringslivskoppling hos honom? Ingen omedelbar, vilket kanske får tankarna att gå till Wallenbergarnas ”Esse non videri” – ”Att verka, inte bara synas vara”.

Family business?

ANNONS

Kopplingen är med andra ord inte självklar.

Men vi kan väl göra mannen som varit med om att skapa låtar som ”We are family” till familjeföretagare?

Och i den familjen inkludera David Bowie som han gjorde ”Let´s dance” ihop med, Madonna där han var medskapare i ”Like a virign” eller Daft Punk där han präglade ”Get lucky”.

Driver stiftelse

För övrigt driver 71-åringen stiftelsen ”We Are Family Foundation” tillsammans med Nancy Hunt som han lever med, så parallellen sitter som en tonartshöjning.

Det gör även bandet som förenar Esa-Pekka Salonen och Nile Rodgers.

”Jag studerade klassisk musik i nästan tio år”, berättar Rodgers hos Di.

”Jag började med att spela flöjt och bytte till klarinett”.

ANNONS

Jazzmusiker i grunden

Därefter blev det jazz och gitarr som instrument för Rodgers som fortfarande ser sig som jazzmusiker i grunden.

Samtalsämnen mellan de två pristagarna lär definitivt inte saknas när Polarpriset delas ut i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm tisdagen den 21 maj.

Polarpriset delas ut av representanter för Sveriges kompositörer och textförfattare, föreningen Svenska tonsättare samt Musikförläggare.

Storleken på priset är i år 1 miljon kronor.

Läs även:

Waterloo: Låten som skrev musikhistoria – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS