Frågan på allas läppar: Kommer Abba att återförenas inför Eurovision Song Contest i Sverige 2024? Och i så fall – hur?

ANNONS

Nästa år är det 50 år sedan Abba vann Eurovision Song Contest i Brighton 1974 med den numera legendariska popsången ”Waterloo”.

Passande nog kommer tävlingen 2024 att hållas i Sverige, efter Loreens seger i årets final.

I en ny BBC-intervju avslöjar Abba-medlemmarna Björn Ulveaus och Benny Andersson hur de känner inför en eventuell återförening.

Erbjöds 10 miljarder

Vid millenieskiftet blev Abba-medlemmarna erbjudna en miljard dollar, ungefär 10 miljarder kronor i dagens värde, för att återförenas och göra 100 konserter ihop.

Ett erbjudande som de fyra stjärnorna då tackade nej till.

Ny musik efter 40 år

Åren gick och hoppet om en återförening svalnade bland fansen. Så kom beskedet, nästan 20 år senare: Abba släpper ny musik.

Plattan ”Voyage” med nyskriven musik kom 2021 och hyllades världen över – 40 år efter att Abba släppte vad många trodde var deras allra sista skiva, ”The Visitors”, 1981.

Abbatarer på scen

Som om det inte var nog fick Abbas fans ännu en anledning att fira – 2022 öppnade Abba Arena i London.

ANNONS
ANNONS

Där fick fansen åter dansa loss och sjunga med till Dancing Queen och Waterloo. Men det var inte Abba-medlemmarna själva som stod på scenen – utan deras hologram – ”abbatarer”.

Har de ändrat sig nu?

Mycket har hänt sedan en av världens mest kända pop-grupper erbjöds en stor summa för att återförenas. Så – hur blir det nu?

Den som hade hoppats att de fyra medlemmarna hade ändrat sig lär bli besviken.

I en intervju med BBC säger Björn Ulveaus och Benny Andersson att de fortfarande inte vill återförenas på scen med Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. 

”Jag vill inte”

”Jag vill inte”, säger Benny Andersson. ”Och om jag inte vill kommer de andra inte att göra det. Det är samma för oss alla, om någon säger ’nej’ är det ett nej”.

”Ja, det är så det fungerar”, säger Björn Ulveaus.

”Kan ni inte ens tänka er att gå upp på scenen tillsammans?” frågar BBC:s reporter.

”Inte jag”, säger Benny Andersson.

ANNONS
ANNONS

En virtuell comeback?

Frågan är då – kan vi få se abbaterarna på scenen nästa år i Eurovision? Kanske, om man ska tro Ulvaeus och Andersson.

Enligt Björn Ulvaeus blev Abba Voyage i London en större succé än vad gruppen först hade väntat sig. Framför allt är de nöjda med hur publiken interagerat med abbatarerna.

”Den emotionella kopplingen var det viktigaste för oss”, säger han till BBC. ”Vi visste inte om det skulle fungera när vi drog igång det här”.

”Publikens intellekt säger till dem att vi (Abba-medlemmarna, reds. anm.) inte är där, men känslomässigt är de sammankopplade, vilket är fantastiskt”.

Läs även: Abba i topp när vinylskivor slår nya rekord [Dagens PS]