Dagens PS

Fem träningstips som håller dig igång i januari

Träningstips
Sätt upp både lång- och kortsiktiga mål. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 01 jan. 2022Publicerad: 01 jan. 2022

Redo för hållbara träningsmål? Här bjuder Therése Westerdahl, licenserad PT och löpcoach på 5 träningstips som hjälper dig att komma igång och behålla motivationen även efter nyår. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ta en vintrig löprunda. (Bild: Pixabay)

1. Kortsiktiga och långsiktiga mål

Tydliga mål gör det lättare att genomföra det man lovat sig själv.

“Börja med att skapa din egen julkalender för tiden som återstår fram till julafton, med små delmål bakom varje lucka”, säger Therese Westerdahl, licenserad PT och löpcoach på High Mobility by Therese i Stockholm.

Genom att varva en promenad på 30 minuter, med en jogg mellan var tredje lyktstolpe, är du snabbt igång. Kortsiktigt kan du bestämma dig för att promenera varannan dag dag fram till nyår. Prova sedan att lägga in tio armhävningar på knäna, och tjugo situps varannan dag.

Träningstips

Kombinera löpning med armhävningar. (Foto: Wikimedia Commons)

Ett långsiktigt mål kan i sin tur vara att hålla i träningen under januari och februari. Sikta på att springa 30 minuter utan att gå, och göra 10 armhävningar från tårna.

Skapa ett kort hemmaprogram på tema styrka, där du varvar tre enkla övningar under 15 minuter. Har du inga vikter går det fint att lyfta mjölkpaket. Använd det du har hemma!

ANNONS
Träning

Utnyttja energin! (Foto: Pixabay)

ANNONS

Senaste nytt

2. Optimera julenergin

Vi äter som regel mer både före och under jul. Både julbord och en och annan lussefika på hemmaplan eller på arbetsplatsen. Varför inte ta vara på den extra energi du får i dig, och använda den på gymmet eller i löpspåret?

“Det går faktiskt utmärkt att löpträna även i vintertid så länge som du klär dig varmt, i lager. All julmat smakar dessutom ännu bättre efter ett riktigt svettigt och energihöjande träningspass”, säger Therése.

3. Skaffa dig rätt utrustning

Önska dig, eller unna dig nya träningsskor för att bli mer motiverad att genomföra det där passet du drömt om hela året.

Det kan handla om löparskorna som tar ditt löpsteg till nästa nivå, eller cykelskorna som effektiviserar spinningen. Här är ett bra tips att prova ut rätt storlek och passform i butik för att sedan införskaffa dem online. 

4. Utmana lagom mycket

ANNONS

Var snäll mot dig själv och fokusera inledningsvis på det du klarar av.
“Genom att utgå från din känsla och dina grundförutsättningar, istället för att snegla på vad andra gör, blir det lättare att genomföra träningen”, säger Therése Westerdahl.

Fira dina milstolpar!

Träningstips

Fira dina delmål. (Bild: Pixabay)

5. Minimera julstressen

Du har säkert hört det förut, men stress är ingen bra träningskompis. Prioritera din träning och försök att frigöra tid för gymmet eller padelhallen, även i december månad. Förslagsvis genom att lägga in en påminnelse i mobilen.

Att bli klar med klappar och julstök i god tid kan vara utmanande, men gör faktiskt underverk för de flesta tidsoptimister. Kanske behöver du inte heller koka både knäck och kola i år?

Läs även: Hjärnexpert: Livsmedel som vässar fokus och minnet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS