Dagens PS

4 alkoholfria dryckestips till helg och fest

Alkoholfria
Alkoholfria dryckesalternativ ökar i popularitet. (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 jan. 2022Publicerad: 15 jan. 2022

Under senare år har utbudet på alkoholfri dryck gått från ett glas Ramlösa med citronskiva, till ett brett sortiment av vin, bubbel, öl och mocktails. Ett perfekt alternativ för livsnjutare som vill dra ned på, eller helt ersätta alkoholhaltiga drycker. Här är 4 alkoholfria dryckestips till helg och fest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alkohol för smakens skull

Det alkoholfria alternativet har utan tvekan ökat i popularitet, vilket också gjort efterfrågan stor på festligare alternativ, främst då de mer smakrika vilket kan vara en utmaning. Detta eftersom alkohol står för en stor del av smaken, i både öl och vin. Det som vinälskaren gärna refererar till som kropp.

Av det skälet förekommer det ibland en liten mängd alkohol även i drycker som klassas som alkoholfria. Utöver det tillverkas alkoholfri dryck inte sällan av drycker som initialt varit alkoholhaltiga. Att få bort all alkohol är tekniskt svårt, vilket gör att en försumbar mängd ibland lämnas kvar. Alkoholhalten överskrider dock aldrig 0,5 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nytt år, nya vanor

För att överbrygga smakklyftan som uppstår när man utesluter alkohol är det brukligt att tillsätta kolsyra, eftersom det lyfter aromerna i drycken. Det är också ett av skälen till att exempelvis alkoholfritt röd- och vittvin kan framstå som lite platt, medan alkoholfritt öl, cider och mousserande påminner mycket om originalet. Utöver det är det många av oss som associerar bubblor med fest.

Att se över sina dryckesvanor inpå det nya året kan vara både välbehövligt och sunt. Oavsett om du bestämt dig för att dra ned på din alkoholkonsumtion eller gör ett tillfälligt uppehåll, är alkoholfria drycker ett trevligt alternativ. Inte minst när det ska firas lite extra. Här är 4 dryckestips med mycket smak till helgen, festen eller minglet.

4 alkoholfria dryckestips till helg och fest

 

alkoholfri

Jus de Pommes
Artisanal Pétillant. (Bild: Systembolaget)

 

ANNONS

1. Jus de Pommes Artisanal Pétillant

Frankrike. Art.nr: Nr 1990, 43 kronor.

Smakrik, pärlande och mycket prisvärd must som med fördel kan utgöra ett alternativ till champagne vid bröllop och födelsedagar. Även ett bra alternativ för dem som föredrar bubbel genomgående. Passar utmärkt till såväl fisk och kyckling som till fläskkotletten.

 

alkoholfritt

Richard Juhlin
Non Alcoholic Blanc de Blancs. (Bild: Systembolaget)

 

ANNONS

2. Richard Juhlin, Non Alcoholic Blanc de Blancs

Frankrike. Art.nr: Nr 1915, 89 kronor.

Fruktigt bubbel tillverkad på Chardonnay som blivit något av en klassiker. Lämpar sig utmärkt som aperitif och gifter sig fint med medelhavsköket, med fokus på fisk, skaldjur eller ljust kött.

alkoholfri

Leitz Eins Zwei Zero
Riesling Alcohol Free. (Bild: Systembolaget)

 

3. Leitz Eins Zwei Zero, Riesling Alcohol Free
Tyskland. Art.nr: Nr 11901, 69 kronor.

ANNONS

Pigg och ungdomlig Riesling från vinproducenten Josef Leitz. Fruktig och lagom söt bryter den av fint mot fisk- och skaldjursrätter eller en fräsch sallad. Bra alternativ till fördrinken för vittvinsfantasten!

 

dryckestips

Mikkeller
Drink’in The Snow. (Bild: Systembolaget)

 

4. Mikkeller Drink’in The Snow Alcohol Free
Internationellt märke. Art.nr: Nr 1967, 22 kronor.

Trevlig flasköl med maltig doft och inslag av vört, knäck och korianderfrö. Passar lika bra till mingel och plockmat som till ljust kött, kyckling och vegetariskt.

Läs även: Världens 20 bästa restauranger – en finns i Sverige Dagens PS]

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS