Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner sig i den amerikanska kongressen där han ber USA om fortsatt stöd i kriget. Han ser det som en ”investering i den globala säkerheten och demokratin”.

ANNONS

Det har gått 300 dagar sedan Ryssland invaderade Ukraina och Volodymyr Zelenskyj har nu för första gången sedan kriget startade lämnat Ukraina, och han befinner sig nu i Washington DC, där han under onsdagen talade inför kongressen.

Joe Biden har redan lovat utökat stöd, och den amerikanske presidenten sa under mötet att Ukraina kommer få fortsatt militär hjälp så länge det krävs.

Pengarna är en investering

Volodymyr Zelenskyj som fick stående ovationer under sitt långa tal uppgav till kongressen att ”era pengar är inte välgörenhet” och att han istället ser det som en ”investering i den globala säkerheten och demokratin”.

För den som trodde att Ukraina skulle lägga sig ner och ge upp kan tänka om, trots att Rysslands bomber fortsätter att slå hårt mot landet så är den ukrainske presidenten bestämd.

”Vi kommer aldrig ge upp”, sa han och tillade:

”Trots alla undergångsscenarier så föll inte Ukraina. Ukraina lever och sparkar.”

Besöket till kongressen är bra tajmat

USA har redan skickat militär utrustning för 50 miljarder dollar hittills i år, och kommer skicka ungefär lika mycket till inom kort, och väntar bara på ett godkännande av kongressen där Zelenskyjs besök därför var väldigt bra tajmat.

ANNONS
ANNONS

USA fortsätter alltså att backa upp Ukraina trots att det på sistone har börjat synas tecken på att krigskassan kan komma att sina.

Läs även: Putin: Ingen gräns för pengar till armén [Dagens PS]

Läs även: USA ökar militärbudget – kriget förbrukar vapenlager [Dagens PS]