Ukraina rapporterar fortsatta attacker mot civila mål från rysk sida. Kärnkraftverket Zaporizjzja är ännu en gång utan el efter att rysk beskjutning skadat elledningarna.

ANNONS

Ryssland attackerar infrastrukturen i Ukraina, och slår ut elförsörjningen. Det rapporterar Reuters på torsdagen.

Bland annat har rysk artillerield skadat de kvarvarande högspänningsledningarna som försörjer Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja. Kärnkraftverket får förlita sig på dieselgeneratorer.

Diesel för 15 dagar

Enligt uppgifter från ukrainska Energoatom har kärnkraftverket, som är i ryska händer, diesel för att driva generatorerna i 15 dagar, uppger Reuters. Kärnreaktorerna behöver ström för att kyla ned bränslet och förhindra härdsmälta.

Ryska källor uppger att specialstyrkor förhindrat en ukrainsk attack på kärnkraftverket. Nikolaj Patrusjev, sekreterare i säkerhetsrådet och nära allierad med president Vladimir Putin, säger enligt Reuters att Ukraina beskjuter Zaporizjzja ”med västerländska vapen, något som kan leda till en global katastrof.”

Ukraina slår tillbaka i öst

Det rapporteras även om ryska attacker mot Kryvyj Rih i centrala Ukraina, och mot Sumy och Charkiv i nordost. I öster pågår häftiga strider i Luhansk och Donetsk.

”Fienden försöker behålla de tillfälligt erövrade områdena, och koncentrerar sig på att förhindra försvarsstyrkornas aktioner i vissa områden”, säger Ukrainas generalstab enligt Reuters.

G7-möte i Tyskland

Rysslands attacker mot infrastrukturen i Ukraina innebär att civilbefolkningen drabbas. El- och vattenförsörjningen får stora störningar. Ryssland påstår att man inte siktar in sig på civila mål.

I dag möts utrikesministrarna i G7-gruppen i Tyskland för att diskutera fortsatt stöd till Ukraina.

Skarp protest mot Storbritannien

Det ryska utrikesdepartementet säger att man lämnat en formell protest – en ”demarche” – till Storbritanniens ambassadör. Ryssland anser att Storbritannien var inblandat i drönarattacken mot ryska fartyg i Svarta havsflottan.

ANNONS
ANNONS

”Demarchen understryker att sådana aggressiva handlingar från brittisk sida kan eskalera situationen och leda till oförutsägbara och farliga konsekvenser”, säger det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Läs även: Putin tappar makten – kan snart ersättas [Dagens PS]

Läs även: Ryssland med på spannmålsavtal igen – veteterminer faller [Dagens PS]