På tisdagen uppgav president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina kommer ta tillbaka all mark som landet har förlorat till Ryssland. Därmed avslår han alla förslag på att Ukraina måste säga upp territorium för att kriget ska ta slut.

ANNONS

Kriget i Ukraina är inne på sin fjärde månad och kan enligt experter pågå i ytterligare månader eller år.

Ukraina kommer ta tillbaka all mark

På tisdagen uppgav Volodymyr Zelenskyj att hans land inte tänker ge upp några områden till Ryssland, och han slår därmed hål på alla förslag om att det skulle vara vägen ut ur kriget, uppger Reuters.

”Vi har redan förlorat för många människor för att avstå från vårt territorium”, sa Zelenskyj och tillade att ”vi måste uppnå en fullständig avockupation av hela vårt territorium.”

Ett sådant område kan bli Luhansk-provinsen, där striderna rasar i Sievierodonetsk och där de ukrainska styrkorna  genomförde en motattack förra veckan och fördrev ryssarna från en del av stadens centrum.

Ytterligare slagfält är för närvarande i Sloviansk och Kramatorsk, som är de två största städerna i Donetsk som fortfarande hålls av de ukrainska styrkorna.

Ryssland slår ifrån sig

Samtidigt slår Ryssland ifrån sig när det gäller anklagelserna för den globala livsmedelskrisen som växer allt större. Istället skyller landet på sanktionerna riktade mot sig.

ANNONS
ANNONS

Kreml uppger att för att exporten ska kunna återupptas från hamnar som ägs av Ukraina så måste de först rensas på minor. Ryssland kan sedan inspektera och eskortera fartyg till internationellt vatten. Enligt Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu är de ryskockuperade ukrainska hamnarna Berdyansk och Mariupol redo att återuppta spannmålsexporten, men från ukrainskt håll handlar det isåfall om olaglig plundring på territorium som har tagits över.

Läs även: Ryssland: USA ”eldar på” kriget – levererar missiler [Dagens PS]