Dagens PS

Tjuvarnas kap: Vinflaskor för 17 miljoner

vinflaskor
Bilden är tagen i vinkällaren i La Tour d'Argent, lyxrestaurangen i Paris som blivit av med en vinskatt värd nära på 17 miljoner i samband med en stöld. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 feb. 2024Publicerad: 17 feb. 2024

Det var inte vilka buteljer som helst som fick fötter i det som misstänks vara ett insiderjobb, det handlar om exklusiva Bordeauxviner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den fräcka vinkuppen, där inga spår märks på ett inbrott, upptäcktes i januari på Michelinrestaurangen La Tour d’Argent i Paris, som bland annat agerat inspirationskälla till Disneyfilmen Ratatouille, skriver Svenska Dagbladet som i sin tur hänvisar till ursprungskällan, brittiska The Times.

I vinkällaren finns nästan 300 000 dyra viner men plötsligt saknades 83 flaskor till ett totalt värde av 1,5 miljoner euro, nästan 17 miljoner kronor.

Vinstölden kan ha skett för länge sedan

Vinstölden märktes alltså först nu men kan ha ägt rum redan för fyra år sedan i samband med en inventering och där tjuvarna under det som antas vara ett insiderjobb bland annat kom över en flaska Domaine de la Romanée-Conti, värd mer än 400 000 kronor.

Det fina och dyra vinet är av årgång 2009 men kan vara äldre än så, framgår det.

Det finns en svart marknad viner av det här exklusiva slaget, dock numrerar den aktuella lyxrestaurangen i Paris sina flaskor vilket gör de mer svårsålda.

Vinstölder uppges ha blivit allt vanligare i Paris, iscensatta av vad som tros vara kriminella nätverk som bland annat säljer de åtråvärda flaskorna till i första hand Hongkong och Kina, enligt artikeln.

Läs även: Iskall vinstöld – stal vin för miljoner Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS