Dagens PS

Världens väpnade konflikter på högsta nivå sedan andra världskriget

Fler väpnade konflikter än på 70 år
En protest mot krig – men inte särskilt framgångsrik. Nu pågår fler väpnade konflikter än någon gång sedan andra världskriget. (Foto: Lee Jin-man/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

De väpnade konflikterna i världen har inte varit så många som nu på över 70 år. Det visar ny statistik från Uppsala universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En fredlig värld? Tvärtom. Så många väpnade konflikter som världen ser nu har vi inte haft sedan andra världskriget.

Under 2023 pågick 59 konflikter där stater var inblandade. Det är det högsta antalet sedan Uppsala Conflict Data Program, UCDP, började registrera konflikter 1946.

Tidigare toppar var åren 2020 och 2022 då 56 konflikter pågick.

UCDP är världens mest använda datakälla för organiserat våld och det äldsta fortfarande pågående projektet som samlar data på inbördeskrig.

UCDP:s definition av väpnad konflikt har blivit den globala standarden för hur konflikter systematiskt definieras och studeras.

Halverades 2023

Samtidigt har antalet döda i konfliktvåld halverats 2023 jämfört med 2022, enligt statistiken.

Minskningen beror framför allt på att det blodiga kriget i Tigrayområdet i Etiopien upphörde mot slutet av 2022.

ANNONS

”Vi ser dock fortfarande flera ovanligt dödliga krig som pågår, exempelvis kriget i Ukraina med nära 71 000 dödsfall förra året, samt Israels krig mot Hamas där UCDP registrerade över 22 000 dödsfall under 2023”, påpekar Shawn Davies, senior analytiker på UCDP vid Uppsala universitet.

ANNONS

Senaste nytt

Ett av de blodigaste åren

Även om det totala antalet stridsrelaterade dödsfall i världen minskade under förra året – från 310 000 till 154 000 – är 2023 ett av de blodigaste åren sedan data om dödsoffer i samband med konflikter började samlas in 1989.

”Endast tre år har varit mer dödliga än 2023. Förutom folkmordet i Rwanda 1994, återfinns 2021 och 2022 på den listan”, säger Shawn Davies.

Under 2023 pågick nio krig, som definieras som en konflikt med mer än 1 000 dödsfall per år. Det är mer än föregående år och den högsta siffran sedan 2017.

De flesta krig utspelade sig i Afrika. Inbördeskriget i Sudan som bröt ut under 2023 var den tredje dödligaste konflikten under året, efter krigen i Ukraina och Gaza.

Civila måltavla

I många konflikter blir även civilbefolkningen en måltavla för de stridande parterna.

ANNONS

Trots att UCDP registrerade en minskning i det totala antalet döda i ensidigt våld mot civila under förra året, föll tusentals civila offer för denna typ av våld i bland annat Sudan, Burkina Faso, Israel och Myanmar.

”För nionde året i rad var IS, också kallad Daesh, den grupp som dödade flest civila i ensidigt våld, även om det totala antalet minskade kraftigt jämfört med året innan. Gruppen var aktiv i 16 olika länder där de utförde olika dåd såsom skjutningar, halshuggningar samt stora koordinerade självmordsbombningar”, sammanfattar Therese Pettersson, senior analytiker och projektledare hos UCDP.

Våld och knark

Merparten av de konflikter som inte är mellan stater äger rum i Latinamerika. Allra blodigast har konflikterna varit i Mexiko och Brasilien, där våldet koncentreras i städer och utmed viktiga smuggelrutter för narkotikahandeln.

Men även i Europa har denna typ av våld blivit mer närvarande. Under 2023 registrerades den första aktiva gängkonflikten någonsin i Europa när två rivaliserande gäng i den franska staden Marseille hamnade i en konflikt.

”Många av de mönster som kännetecknar gängvåldet i UCDP:s statistik noteras även i Sverige, till exempel våldsvågor som triggas av splittringar och alliansbildningar, och förekomsten av allt yngre gärningsmän”, säger Garoun Engström, senior analytiker på UCDP.

Läs mer:

Putin råkade erkänna: Ryssland förlorar 20 000 man i månaden. Dagens PS

ANNONS

USA: Krig med Kina inte oundvikligt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS