USA kände till ukrainskt Nord Stream-attentat

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
gasläckorna
Nya uppgifter kring Nord Stream-attentatet pekar på att Ukraina bär ansvaret. (Foto: TT)

USA och Europa kände till en ukrainsk plan på att spränga Nord Stream-gasledningarna, tre månader innan attentatet skedde. Det visar nya läckta CIA-källor.

ANNONS
ANNONS

Enligt de nya läckta uppgifterna som Washington Post har fått ta del av så visste CIA redan i juni förra året att en ukrainsk specialgrupp skulle spränga Nord Stream-ledningarna, vilket var tre månader innan attentatet skedde.

Tidigare uppgifter kring Nord Stream har delats online av Jack Teixeira, en teknikexpert inom den amerikanska militären, som arresterades i april och misstänks för att ha delat över 100 hemligstämplade dokument i vad som kallas Pentagonläckan.

Ukraina låg bakom Nord Stream-attackerna

De senaste uppgifterna har delats till Washington Post av en av Jack Teixeira onlinevänner, och enligt tidningen finns det nu tydliga bevis på att det faktiskt var Ukraina som låg bakom attackerna förra året.

Informationen i rapporten kommer från en person i Ukraina, som sedan har försett ett europeiskt lands underrättelsetjänst med informationen och det var den information som CIA sedan delade med sig av till Tyskland och andra europeiska länder i juni 2022 – tre månader innan attentatet.

ANNONS
ANNONS

Inga kommentarer

De nya detaljerna är väldigt detaljerade och inkluderar exakt hur attackerna skulle gå tillväga med hjälp av vilka metoder. Ukraina har hittills inte kommenterat de nya uppgifterna, och det har inte heller CIA eller Vita huset gjort.

Vita husets talesperson John Kirby uppger dock att utredningarna fortsätter kring vem som ligger bakom sprängningarna. Att det skulle röra sig om Ukraina vill han inte diskutera.

“Det sista vi vill göra göra i nuläget är att gå före dessa utredningar.”

Läs även: Ryskt specialfartyg fotograferat nära Nord Stream

Läs även: Mysteriet vem som sprängde Nord Stream närmar sig upplösning

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS