Sex månader in i mysteriet om vem det egentligen var som låg bakom Nord Stream-sprängningen börjar närma sig ett slut. Utredningen pekar på att ukrainare är inblandade i sprängningen, och om det visar sig vara sant att gruppen av dykare verkligen kommer från Ukraina är det väldigt känsliga uppgifter för regeringen i Kiev.

ANNONS

Det finns teorier om att en pro-ukrainsk grupp skulle ha utfört sprängattentatet. Samtidigt har den ukrainska regeringen tidigare nekat till någon som helst inblandning. Vladimir Putin pekar vidare på att det är USA, och inte alls Ukraina, som ligger bakom sprängningen av Nord Stream för att halvår sedan.

Nya uppgifter kring Nord Stream

På fredagen kom dock nya uppgifter som säger att tysk polis har fått reda på att det rör sig om ukrainare, som åtminstone har hyrt segelbåten ”Andromeda” som sägs ha använts som hjälpmedel vid attentatet, skriver WSJ.

De senaste uppgifterna är inte offentliga utan är istället hemlighetsstämplade.

”Tesen att detta måste ha varit en statligt sponsrad aktion har till synes kollapsat”, säger Ralf Stegner, som övervakar Tysklands underrättelsetjänst.

”Det verkar som att vi nu vet att det kan röra sig om en grupp människor som inte agerade på uppdrag av en stat.”

Ukrainska ägare

Utredare har nu vidare fastställt att segelbåten ”Andromeda” hyrdes av ett polskregistrerat företag.  Alla uppgifter pekar på att det bolaget kontrolleras av ukrainska ägare.

ANNONS
ANNONS

Även om det visar sig att det rör sig om en enskild ukrainsk grupp, och inte den ukrainska staten, så kan det hela bli väldigt pinsamt för Kiev. All negativ inblandning kring Nord Stream är givetvis skadligt för Ukraina som är beroende av ett stadigt flöde av västerländska vapen, och det skulle inte se bra ut för Tysklands förbundskansler Olaf Scholz som fick övertyga sina egna väljare att de borde skicka nya vapenleveranser till kriget.

Läs även: Källor: Sprängda Nord Stream-rör i malpåse [Dagens PS]