I takt med att valet i USA närmar sig växer också väljarnas önskan om en yngre presidentkandidat. Här är några av demokraterna som kan komma att utmana Joe Biden 2024. 

ANNONS

Det är inte första gången som Joe Bidens ålder är uppe på tapeten. Redan 2020 var det många som ifrågasatte den då blivande presidentens lämplighet utifrån ett åldersperspektiv.

Inte minst hans evige motståndare Donald Trump som bland annat kallat Joe Biden ”Sleepy Joe”, för att göra en poäng av hans höga ålder.

Varken Biden eller Trump hett stoff

Så är Joe Biden med sina 80 år också den äldsta presidenten i USA:s historia, skriver BBC News. Till Bidens försvar kan dock sägas att inte heller Donald Trump är någon duvunge med sina 76 år, när han nu siktar in sig på presidentposten 2024.

Faktum är att varken Biden eller Trump utgör något hett presidentstoff.  Undersökningar visar samtidigt att en majoritet av demokraterna gärna ser en annan kandidat än den sittande presidenten. Så vilka kandidater kan då komma på fråga?

Här är tre snäppet yngre förmågor och en fjärde, favorit i repris, som kan komma att utmana Joe Biden i valet 2024.

Joe Biden
USA:s vicepresident Kamala Harris tog valrörelsen 2020 med storm.(Foto: TT)

1. Kamala Harris

Det finns absolut de som anser att USA:s nuvarande vicepresident Kamala Harris, 58, är en möjlig utmanare till presidentposten och att hon skulle tjäna på att Biden klev åt sidan.

ANNONS
ANNONS

Att Harris bröt ny mark under 2020  blev de flesta varse då hon knep posten som första kvinnliga, första svarta och första asiatisk-amerikanska vicepresident i USA:s historia.

Med det sagt finns det också de som ifrågasätter den före detta åklagarens kompetens, delvis på grund av en del obekväma offentliga framträdanden.

Joe Biden
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom skapade rubriker under 2004 då han utfärdade äktenskapslicenser för samkönade. (Foto: TT)

2. Gavin Newsom

Kanske inte fullt lika känd utanför USA:s gränser är guvernören Gavin Newsom, 55. Möjligen minns du rubrikerna som Newsom skapade 2004, då han som borgmästare i San Francisco utfärdade äktenskapslicenser för samkönade.

Guvernör i Kalifornien blev han 2018. Sedan dess har han ägnat mycket tid åt att göra livet surt för Trump-administrationen, vilket möjligen är orsaken till att flera, tunga demokratiska givare nu stöttar honom, skriver BBC News.

Biden
USA:s transportminister Pete Buttigieg har ett vinnande sätt och ett imponerande cv som tilltalar många väljare. (Foto: TT)

3. Pete Buttigieg

Har var faktiskt med redan 2020, Pete Buttigieg. Då som en av totalt 28 demokratiska utmanare som snabbt blev populär.

Skälet till det kan delvis förklaras med vältalighet, en ålder på 40 år och ett förflutet inom den amerikanska flottan.

ANNONS
ANNONS

Egenskaper som förärat honom posten som transportminister inom Joe Bidens administration och åter gjort honom till en snackis.

Joe Biden
Kan det bli tredje gången gillt för Bernie Sanders? (Foto: TT)

4. Bernie Sanders

Han må vara en farbror. Helt borträknad är Bernie Sanders, 81 ändå inte. Särskilt inte bland de väljare som vurmar för en vänsterrörelse i USA och minns senatrorns framgångar mot Hillary Clinton 2016, andraplatsen mot Joe Biden 2020 icke att förglömma.

På temat kuriosa bör senatorns hemstickade vantar under presidentinstallationen 2021 även nämnas. En helylle detalj som snabbt blev viral. Nu undrar alla om det kan bli tredje gången gillt för Sanders?

Läs även: Pressen på Ryssland ökar inifrån [Dagens PS]