Pressen på Ryssland att lyckas i kriget ökar inifrån. Ryska kritiker vill se att ledarna tar sitt ansvar, samtidigt som Ukraina kraftsamlar och gör sig redo för att ta över nya områden. 

ANNONS

Kritiken hur kriget i Ukraina utvecklar sig börjar sprida sig även inom Ryssland, sedan allt fler högljudda kommentarer hörs. En som har fått utstå kritiken är bland annat Sergej Surovikin, som även går under namnet ”General Armageddon”.

Det var han som tog beslutet att de ryska styrkorna – som uppgick till 30 000 soldater – skulle lämna staden Kherson för ett par veckor sedan. Veteranen är ökänd för sin hänsynslöshet i bland annat Tjetjenien och Syrien, berättar Reuters.

Pressen ökar på Ryssland

Men tillbakadragandet av ryska styrkor har fått många ryska landsmän att gå ut hårt i sociala medier, där en av dem Vladlen Tatarsky, som har en halv miljon Telegram-följare, ifrågasätter varför Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortfarande lever.

”Hur kommer det sig att Zelenskyj lugnt kan ta sig till Kherson?” sa Tatarsky som hade velat se en drönare ”landa på hans dumma huvud”.

”Antingen utkämpar vi ett fullständigt krig eller så kommer ingenting att fungera.”

Samtidigt varnar ryska tjänstemän för att Ukraina, som har lovat att man kommer ta tillbaka sina territorier, håller på att planera att öppna upp en ny front i väster – med styrkor från Kherson.

Vad händer härnäst

Efter Khersons fall är frågan vad som kommer hända framöver. Kommer de ryska styrkorna kunna hålla sina positioner eller kommer Ukraina ta över ännu mer territorium inom kort?

ANNONS
ANNONS

”Allt beror på de militära befälhavarna, kvaliteten på utrustningen och deras truppers förmåga att ta en smäll från Ukraina, hålla linjen och sedan försöka motanfalla på något sätt”, uppger Konrad Muzyka, en polsk försvarsanalytiker som nyligen återvänt från Ukraina.

Läs även: Ryssar kräver hämnd för Kherson: ”Spräng USA” [Dagens PS]

Läs även: Ryskt stridsflyg flög över Natos krigsfartyg [Dagens PS]