Dagens PS

Uppmaningen: Ta inte med jobbtelefonen till Hongkong

Hongkong
Säkerhetsrisken i Hongkong anses numera lika hög som i Fastlandskina. (Foto: Unsplash)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Risken för säkerhetsintrång och stulen klientdata anses för hög – trots att Hongkong har försökt bättra på ryktet som global affärshub.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I flera år har företag inom flygtillverknings- och halvledarindustrin uppmanat anställda att ha med sig engångstelefoner vid resor in till Fastlandskina – på grund av säkerhetsrisken.

Nu har stora revisions- och konsultbolag som Deloitte, KPMG och McKinsey börjat ta efter samma rutiner när deras USA-baserade anställda reser in till Hongkong, rapporterar Financial Times.

Personalen har inte alltid fått ett uttalat skäl till varför man ska använda sig av engångstelefoner, men en del chefer har uttryckt oro för hackerrisken – och speciellt risken att klientdata hamnar i fel händer.

Svårare för globala företag

“I flera år har vi rekommenderat våra kunder att se det som lika riskfyllt att befinna sig i Hongkong som i Fastlandskina”, säger en chef på ett cybersäkerhetsföretag som har stora konsultföretag bland sina klienter.

På grund av olägenheten att behöva lämna bakom sig telefoner och dator vägrar vissa högre chefer hos konsultbolagen att besöka Hongkong. Policyn gäller även för personer som inte är involverade i känsliga projekt.

De nya rutinerna speglar det allt svårare läge som globala företag stöter på i Hongkong sedan Kinas regim stärkt kontrollen över territoriet och dess invånare.

Läs mer: Kina: Inga “ovanliga eller nya virus” i omlopp – Dagens PS

ANNONS

“Viktigt att vara försiktig”

2020 infördes en omfattande nationell säkerhetslag i Hongkong, vilket fick USA att dra tillbaka territoriets speciella handelsstatus. Det ansågs helt enkelt inte längre tillräckligt autonomt för att behandlas annorlunda än Fastlandskina.

I år har Peking även stärkt sina data- och anti-spionlagar.

“Den allmänna känslan är att det är viktigt att vara försiktig i Hongkong också”, säger James Zimmerman, partner på advokatbyrån Perkins Coie i Peking.

De internationella konsultföretagens nya säkerhetsregler krockar med Hongkongs försök att återfå sitt goda rykte som globalt finansiellt centrum. Nyligen anordnade dess centralbank en konferens med 300 ledande finansiärer från globala företag, bland annat Goldman Sachs och Morgan Stanley.

Läs mer: Kinesisk skuggbank nära konkurs – utreds för brott – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS