Dagens PS

Ungdom: Indiens främsta vapen mot Kina

Ungdom ska ge Indien fördel i kampen mot Kina
Tar rygg på Modi? Supporter till indiske premiärministern Narendra Modi väntar på att ledaren ska passera på väg till valmöte i Ghaziabad. (Foto: Manish Swarup/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

En ung befolkning. Indiens centrala vapen mot Kina och Japan. Det slår premiärminister Narendra Modi fast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Japan och Kina brottas båda med en snabbt åldrande befolkning.

Indien har en radikalt annorlunda situation, konstaterar Narendra Modi, intervjuad av Newsweek inför årets val.

Modi må själv fylla 74 i september, men när det handlar om hans nation är det dess ungdom han lutar sig emot.

”I dag har Indien en gynnsam demografi. Vi är ett ungt land med en medianålder på 28 år”, konstaterar Modi som menar att det är denna åldersstruktur som ska omvandla Indien ”till ett utvecklat land till 2047”.

Ska visa vägen

Han vill i intervjun inte jämföra med Kinas och Japans situation ”eftersom varje land står inför unika utmaningar” men understryker att hans Indien har ”en unik modell av familjeorienterad livsstil”.

”Vi är också fokuserade på att utveckla den fulla potentialen hos våra ungdomar och även göra dem motståndskraftiga och anpassningsbara till framtida störningar”, säger den indiske premiärministern.

ANNONS

Senaste nytt

AI och grön energi

ANNONS

Indien avsätter ”en enorm summa pengar” för att satsa inom områden som rymden, AI, grön energi, halvledare och andra futuristiska teknologier, säger Modi.

Samtidigt har landet 125 000 registrerade startups idag, inom alla sektorer.

”För oss är målet med snabb ekonomisk tillväxt att säkerställa att de fattiga får egenmakt och deras sociala rörlighet”, hävdar Modi som säger att Indien tagit 250 miljoner människor ur fattigdom det senaste decenniet och ”eliminerat extrem fattigdom”.

Klimatmålen ska nås

Infrastrukturen är ett annat område för gigantiska satsningar. Nya tunnelbanebyggen är ett exempel, att indiska flygbolag beställt mer än 1 000 nya plan ett annat.

De här satsningarna liksom järnvägar och motorvägar ska man göra utan att kollidera med klimatmålen, hävdar Modi.

”Faktum är att Indien erbjuder en trovärdig modell för hur man kan förbättra den fysiska infrastrukturen och ändå ligga i framkant när det gäller att mildra klimatförändringarna”, säger han.

”Indiens utsläpp per capita är redan mindre än hälften av det globala genomsnittet. Indien kommer att uppnå nettonollutsläpp till 2070 som aviserats”.

Vill bli allas val

ANNONS

Indien kämpar intensivt för att ta rollen som det självklara alternativet till stormakterna USA och Kina, inte minst i skenet av de ökade spänningarna mellan supermakterna.

Modi påpekar, utan att nämna USA och Kina, att Indien genomfört viktiga ekonomiska reformer och strävar efter att anpassa såväl lagar som skatter och infrastruktur till globala standarder.

”Indien perfekt”

”Vi tror att när ett land med en sjättedel av världens befolkning antar globala standarder inom dessa sektorer kommer det att ha en stor positiv inverkan på världen”, säger Modi.

”Förutom att producera för världen är den stora indiska hemmamarknaden en extra attraktion. Indien är ett perfekt resmål för dem som vill hitta pålitliga och motståndskraftiga leveranskedjor”.

Läs mer:

Modi: “Indien är demokratins moder”. Dagens PS

Tesla tar sikte på den indiska marknaden. Dagens PS

ANNONS

Historiskt: Indien tar täten i klimatkampen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS