Återuppbyggnaden av Ukraina kan inte vänta på att kriget är slut, menar EU-politiker. 

ANNONS

Miljarder i bistånd och billiga lån kan snart börja rullas ut från Västeuropa och USA för att bygga upp Ukraina. Och flera politiker menar att det inte kan vänta tills dess att ett fredsavtal är på plats mellan Ryssland och det sedan i februari invaderade Ukraina.

Det hoppas en lobbyorganisation i Tyskland som skickat in ett förslag om ett stödprogram för Ukraina som de kallar för ”En Marshallplan för Ukraina”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Svenska politiker med på tåget

En som verkar tagit orden till sig var EU-parlamentarikern Arba Kokalari (M). På måndagen rapporterade Dagens PS att hon deltog i ett möte för småföretagande kvinnor från Ukraina som fått sina företag och liv slagna i spillror.

”Vi måste hjälpa de som flyr men även de som är kvar att återuppbygga landet. Vi behöver en Marshallplan för Ukraina”, sade hon.

Vad är en ”Marshallplan”?

Marshallplanen var västländernas återuppbyggnadsprogram för Europa, som bombats sönder under andra världskriget. Med stödpaket från USA i form av billiga lån och bidrag av aldrig skådat slag varken innan eller efter, lyckades man få det demokratiska Europa på fötter efter kriget.

Byggde upp Västeuropa

På det viset kunde man få ekonomier som Västtyskland och Frankrike att konkurrera med östeuropeiska kommuniststater som hade Sovjetunionen i ryggen. Programmet lanserades 1948 och hette egentligen ”Europeiska återuppbyggnadsprogrammet” – men fick namnet Marshallplanen efter ministern George Marshall i den dåvarande amerikanska regeringen.

”USA är det enda landet som har de ekonomiska förmågan att hjälpa Europa på fötter” sade George Marshall, i ett videoklipp från 1948 som bland annat hörs i ett avsnitt av Ekonomibyrån på svt play.

Tysk förbundskansler står bakom

Även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som talade på en stor konferens i Berlin, använde sig av jämförelsen med tiden efter andra världskriget.

”Det som står på spel är ingenting mindre än skapandet av en ny Marshallplan, för det 21:a århundradet – en uppgift för generationer, som börjar nu”, rapporterar Svd.

ANNONS
ANNONS

Läs även:

Google ska hjälpa ukrainska kvinnor att bli småföretagare [Dagens PS]

Spenderade nio dagar i källare i Ukraina – nu vill hon starta konditori i Stockholm [Dagens PS]