Ukraina städar upp korruptionen – sparkar många ledare

Uppdaterad: 02 feb. 2023Publicerad: 02 feb. 2023
Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj tar i med hårdhandskarna mot korruptionen i Ukraina. (Foto: TT)

Ukrainas rykte som ett av världens mest korrupta länder måste städas upp om västvärldens pengar ska fortsätta att strömma in. Nu tar Ukraina i med hårdhandskarna mot korruptionen där många ledare byts ut. 

ANNONS
ANNONS

Var alla de pengar som kommer från västvärlden tar vägen är det nog ingen som riktigt vet. Vad som är fastställt är dock att Ukraina beskrivs som ett av världens mest korrupta länder, och det är ingen stämpel som landet vill dras med när det samtidigt försöker få USA och EU att skicka de modernaste vapnen på marknaden.

Måste göra något åt korruptionen

När ökar pressen på president Zelenskyj att göra något åt det utbredda problemet i Ukraina, skriver Reuters.

Sagt och gjort, redan förra veckan fick en rad högre tjänstemän sparken och Zelenskyj har tidigare lovat att han tänker göra sig av med Ukrainas oligarker där många av dem misstänks för korruption.

ANNONS
ANNONS

Vill ha nya vapen

Ukraina brottas med problem på slagfältet och behöver snabbt nya vapen från väst för att kunna vända utvecklingen, men dess allierade har hela tiden korruption i tankarna när de ska skicka pengar och vapen.

Ukraina vill visa världen att man arbetar mot korruptionen så under onsdagen söktes Ihor Kolomoiskiys, som är en av Ukrainas mest framstående miljardärer, hus igenom. Affärsmannen har stora andelar i Ukrainas största oljebolag, Ukrnafta, och dess största raffinaderi Ukrtatnafta, som uppges vara med i en förskingringshärva där en miljard dollar har försvunnit.

Frågan som många ställer sig är om Zelenskyj på kort tid kommer lyckas städa upp i ett land som är genomsyrat av korruption, när han samtidigt snabbt vill ha stridsflygplan, missiler och stridsvagnar, för att inte tala om miljarder och åter miljarder dollar för att bygg upp Ukraina igen.

Läs även: Ukraina får nobben – inga stridsflygplan

Läs även: Putin hotade avfyra missil mot Boris Johnson

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.