Inför Rysslands invasion av Ukraina förra året ska Vladimir Putin under ett meningsutbyte över telefon ha hotat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson med ett missilangrepp. Det berättar Johnsson i en ny BBC-dokumentär. 

ANNONS

Det var under ett telefonsamtal under 2022 som Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson försökte tala Rysslands president Vladimir Putin till rätta, skriver BBC.

Ryssland stod då i begrepp att invadera Ukraina, vilket Johnson under deras samtal försökte avråda från. Bland annat genom att referera till Putins planer som en ”fullständig katastrof” med västerländska sanktioner som resultat.

Det ledde till att Vladimir Putin senare under samtalet hotade Johnson med att avfyra en missilattack. Vilket Johnson nu bekräftar i BBC-dokumentären ”Putin Vs the West”.

”En robot skulle ta några minuter”

”Han hotade mig vid ett tillfälle och sade: Boris, jag vill inte skada dig, men med en robot skulle det bara ta några minuter, eller något i den stilen”, säger Johnsson till BBC.

Ett hot som både där och då, men även i efterhand varit svårt att bedöma, eftersom Putin under samtalet framstod som avslappnad och sansad, enligt Johnson.

Som historien visat hjälpte inte samtalet de två ledarna emellan. Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Dokumentären som sänds på BBC ikväll skildrar bland annat den ryske presidentens interaktion med flera av världens ledare.

ANNONS
ANNONS

Vill du ta del av fler aktuella händelser i världen? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Erdogan: Kan godkänna Finland till Nato, men inte Sverige [Dagens PS]