Dagens PS

Ukraina saknar arbetskraft

Brist på arbetskraft i Ukraina
Volodymyr Zelenskij och hans Ukraina har nya, stora problem när det är gigantisk brist på arbetskraft i landet på grund av kriget. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 01 juni 2024Publicerad: 01 juni 2024

Rubrikerna har talat om brist på vapen och militära system. I dag är det en annan brist som på allvar plågar Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera miljoner människor har flytt kriget. Ytterligare en stor andel genomför det.

Kvar står ett Ukraina som dräneras på arbetskraft. Mer än en fjärdedel av den arbetsstyrka som normalt står för produktionen i företagen är borta.

Ett av de största problemen

Problemet med att hitta arbetskraft har blivit ett av de största för de ukrainska företagen.

Situationen har dessutom pressat upp lönerna till nivåer över de före Rysslands attack.

Nu riskerar problemen att förvärras eftersom en ny mobiliseringslag, antagen förra månaden, gör att Ukrainas militär ska fyllas på med flera hundra tusen soldater ytterligare.

Det gör att bristen på arbetsföra män och kvinnor i näringsliv och offentlig sektor blir ett än större problem för Ukrainas ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

Tveeggat

ANNONS

För president Volodymyr Zelenskij är situationen tveeggad när han dels har ett desperat behov av att fylla på de militära styrkorna och dels behöver hålla ekonomin igång, konstaterar Bloomberg.

“Vi befinner oss nu i ett utmattningskrig”, säger den ukrainska vice centralbankschefen Sergiy Nikolaychuk.

“Det är väldigt svårt att välja mellan smör och vapen”.

Måste lösa själva

Det är en politisk utmaning som inte kan lösas med hjälp från allierade, som skickar ammunition och luftförsvarsutrustning. Arbetskraft är en begränsad fråga – en som ger Ryssland och dess resurser en fördel.

En följd av bristen på arbetskraft är att lönerna ökar kraftigt. Ukrainas centralbank säger att inflationen sjunkit men påpekar samtidigt att lönerna nu är på väg till nivåer före kriget.

Ger möjligheter

Mobiliseringslagstiftningen ger företag som anses vara avgörande för ekonomin en möjlighet att behålla personal, vilket gör det möjligt för företag att reservera upp till 50 procent av sina manliga anställda som annars är berättigade till värnplikt.

ANNONS

Yuliya Kuzenkova, projektchef på den Kiev-baserade rekryteringsbyrån Resorcer, säger att företagen i allt högre grad anställer manliga anställda som entreprenörer eller leverantörer, eftersom många är ovilliga att uppfylla kravet på att uppdatera sina personuppgifter som kan användas av rekryteringskontor.

Många anställer även kvinnor för jobb som en gång till övervägande del innehas av än, till exempel inom gruvdrift, säger hon.

“Företagen fokuserar antingen på utbildning och utveckling av den personal de redan har eller på att anställa studenter”, säger Kuzenkova.

”De bygger sin personalreserv”.

Dominoeffekt

Bristen kan ha en dominoeffekt, med en urholkande skattebas som i slutändan skulle skada militära mål. Företag kan tvingas att dra ner på produktionen, konstaterar hon.

“Om värnplikten fortsätter i den här takten kommer vi att bli tvungna att stoppa vissa processer eller produktionsområden eftersom det fysiskt inte kommer att finnas tillräckligt med arbetare”, påpekar hon.

De hjälper Ryssland vinna kriget. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS