Dagens PS

Ukraina: Priset för kulturella förluster ökar

Transfigurationskatedralen i Odessa har skadats i kriget. Unesco har bedömt hur mycket pengar som behövs för återuppbyggnaden av kultur- och turistsektorn i Ukraina
Transfigurationskatedralen i Odessa har skadats i kriget. Unesco har bedömt hur mycket pengar som behövs för återuppbyggnaden av kultur- och turistsektorn i Ukraina. (Foto: Wikimedia Commons CC BY 3.0/Radek Linner/Bilden har beskurits)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 feb. 2024Publicerad: 15 feb. 2024

Enligt Unesco kommer det kosta nästan 95 miljarder kronor att återuppbygga förstörda kulturhistoriska platser och turistmål i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För två år sedan startade Ryssland sin invasion av Ukraina. FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, har nu presenterat en bedömning av hur kriget hittills har påverkat Ukrainas kultur och turism.

Behöver nästan 95 miljarder

Den totala kostnaden för den skada som Ukrinas kultur- och turistsektor lidit uppskattas till nästan 3,5 miljarder dollar, drygt 36,5 miljarder kronor.

“Hittills har den totala kostnaden för fysisk skada som kultur- och turismsektorn i Ukraina lidit av uppskattats till nästan 3,5 miljarder dollar av Unesco, upp från 2,6 miljarder dollar för ett år sedan, vilket motsvarar en ökning med 40 procent”, säger Unescos generaldirektör Audrey Azoulay i ett pressmeddelande.

Unesco uppskattar att Ukrainas kultur- och turistsektor de kommande tio åren kommer behöva nästan 9 miljarder dollar, cirka 93,9 miljarder kronor, för att återhämta sig.

På ett år har det här finansieringsbehovet ökat med 30 procent.

Mellan 2024 och 2033 kommer dessa pengar behövas för att finansiera återhämtnings- och återuppbyggnadsinsatser.

ANNONS

Senaste nytt

Katedralen i Odessa

ANNONS

Det här är den tredje skade- och behovsbedömningen som gjorts sedan kriget började i februari 2022, den har gjorts gemensamt av FN, Världsbanken, Ukrainas regering och EU-kommissionen.

Bedömningen omfattar totalt 4 779 kultur- och turisttillgångar som de ukrainska myndigheterna har redovisat som skadade.

Enligt FN:s uppskattning har cirka 340 bibliotek, monument, museer, kyrkor, och andra kulturplatser skadats eller förstörts i kriget, det skriver Sveriges Television.

Ett exempel är Transfigurationskatedralen i Odessa som bombades i juli och som finns med på Unescos lista över världsarv. Katedralen är ett väldigt viktigt landmärke för den ortodoxa kyrkan i Odessa.

Förutom förstörda tillgångar har Ukrainas kultur- och turistsektor sedan februari 2022 också drabbats av en inkomstförlust på 19,6 miljarder dollar, nästan 204,5 miljarder kronor.

Läs mer: Så ska Ukraina rädda sina kyrkor – men hjälp av 3D Dagens PS

CC BY 3.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS