Expert: Putins makt för första gången hotad

Uppdaterad: 09 okt. 2022Publicerad: 09 okt. 2022
Putin
Utrikespolitiske experten Jan Hallenberg anser att Putins maktställning för första gången är hotad. (Foto: TT / montage)

“För första gången på 22 år diskuteras nu Putins överlevnad”, säger utrikespolitiska experten Jan Hallenberg till SvD.

ANNONS
ANNONS

Jan Hallenberg intervjuas i tidningen efter attentatet mot den ryske presidentens Vladimir Putins militärstrategiskt viktiga bro, Kertjbron mellan Ryssland och Krimhalvön, som tidigt på lördagsmorgonen stod i lågor och delvis kollapsade ner i havet.

Händelsen kom bara en dag efter att Putin firat sin 70-årsdag och den är obestridligt ett svidande och pinsamt nederlag för Ryssland.

Men än mer kännbart för Ryssland än explosionen på Krimbron – som enligt ryska medier var en lastbilsbomb som antände bränsletankar på ett tåg i närheten – är de ryska truppernas reträtt söder om Charkiv och den ukrainska arméns offensiv i Cherson, menar Jan Hallenberg.

Han spår att Ryssland kommer att intensifiera det han kallar “terrorbombningar av civila mål” i städer och försöka slå ut viktig infrastruktur i Ukraina, däribland strömförsörjningen.

Experten: Putins överlevnad som president hotad

Han bedömer, säger han till Svenska Dagbladet, att hotet om att Ryssland tar till kärnvapen ökat, men den risken är fortfarande låg, tror han.

Han talar om en desperat Putin och att hela den politiska ryska ledningen är hårt ifrågasatt efter de återkommande motgångarna i kriget.

Den ryske presidentens maktposition är hotad, anser han.

Det har aldrig tidigare hänt, konstaterar Jan Hallenberg, som är senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet, UI.

“För första gången på 22 år diskuteras nu Putins överlevnad, ett sådant drag skulle riskera hela regimen och hela Putins politiska överlevnad”, säger den utrikespolitiska experten till SvD.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS