Ukraina kräver snabba vapenleveranser från väst för att kunna hålla ut mot ett allt mer pressat läge från Ryssland. Framför allt är det stridsvagnar som behövs till försvaret.

ANNONS

Ryssland har utökat sina attacker, även mot civila mål, där omkring 40 människor dog sedan missiler slog ner i ett lägenhetskomplex i Dnipro, i södra Ukraina, på måndagen.

Samtidigt fortsätter de ryska styrkorna att bomba regionen runt staden Bakhmut i de östra delarna, skriver Reuters.

”Fienden slår till alla tider genom dygnet och vi försöker hålla våra ställningar”, säger den ukrainske militäranalytikern Oleh Zhdanov.

Ukraina vill ha nya vapen

Och för att kunna hålla ställningarna behövs stora mängder vapen från väst, och helst stridsvagnar vilket Ukraina hittills inte har fått.

Samtidigt som kriget närmar sig ettårsdagen i februari så verkar det som att Ryssland lägger in ytterligare en växel. Storbritannien har redan lovat att man ska skicka 14 stridsvagnar och hundratals pansarfordon och avancerade luftvärnsmissiler. Tyskland tvekar dock fortfarande i att skicka stridsvagnar, där man vill vänta in en sådan överenskommelse med USA först.

Tiden rinner ut

Men tiden börjar rinna ut menar Ukraina som oroar sig för att Ryssland, i takt med ettårsdagen, skruvar upp stridsviljan och slår till genom en sista hård stöt.

Oleskiy Danylov i Ukrainas säkerhetsråd, tror att en sådan stöt kan komma när som helst på ettårsdagen eller strax därefter.

ANNONS
ANNONS

”I slutändan handlar det dock alltid om vapen, som kan hjälpa oss att besegra angriparen som invaderade vårt land.”

Läs även: Finländska forskare: ”Kriget kommer att stå Putin dyrt” [Dagens PS]

Läs även: Qatars energiminister: Europa förlåter Putin [Dagens PS]