Dagens PS

Tyskland ur recession - men dystra utsikter

Tyskland ut ur recession
Tyskland lämnar sin recessionsvinter och redovisar en oförändrad BNP jämfört med kvartalet innan, 0,1 procent under den tillväxt ekonomer väntat sig.(Foto: Maheshkumar Painam, Unsplash)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 juli 2023Publicerad: 28 juli 2023

Siffror för andra kvartalet 2023 i Tyskland visar att landet lämnat sin recession. Men produktionen stagnerar och utsikterna för Europas största ekonomi är fortsatt dystra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyskland lämnar sin recessionsvinter och redovisar en oförändrad BNP jämfört med kvartalet innan, 0,1 procent under den tillväxt ekonomer väntat sig.

Under april- juni var det den privata konsumtionen som stabiliserade ekonomin, uppger tyska statistikkontoret som kommer med mer detaljerade siffror 25 augusti.

Ökar på oron

De återhållsamma siffror Tyskland nu redovisar kontrasterar mot färska siffror från Frankrike och Spanien, vilka målat en mer optimistisk bild.

De två länderna fick oron för euroområdet att minska – men nu spär Tyskland istället på oron.

Tyskland kommer ur en årslång nedgång i tillverkningsindustrin och utsikterna för de närmaste månaderna är dystra.

Enkäter indikerar en försvagad efterfrågan både inom tillverknings- och tjänstesektorn.

ANNONS

Senaste nytt

Dämpad efterfrågan

ANNONS

Storbolaget Basf sade idag att man preliminärt väntar sig en återhämtning för kemisk produktion under andra halvåret men sänkte sina prognoser för 2023 tidigare denna månad, med hänvisning till dämpad global industriproduktion och en svag efterfrågan på konsumentprodukter, rapporterar Bloomberg.

Specialkemikalietillverkaren Clariant säger att man inte väntar sig någon ”betydande” ekonomisk återhämtning andra halvåret 2023.

”Något mer tveksam”

Bundesbank sade, i sin senaste prognos, att Tysklands återhämtning fram till årsskiftet kan vara “något mer tveksam” än man såg i juni, på grund av svag utländsk efterfrågan och högre finansieringskostnader när räntorna i euroområdet höjs.

Prognoser från Internationella valutafonden, IMF, den här veckan säger att Tyskland kommer att vara det enda av G7-länderna som får en krympande produktion i år och att det beror på att landet fortfarande tyngs av kvardröjande effekter av energikrisen.

Bättre än Tyskland

I Frankrike rapporterades en tillväxt på 0,5 procent andra kvartalet, vilket var över analytikernas skattningar. I juli sjönk den franska inflationen till 5 procent och även Spaniens ekonomi utvecklar sig enligt ECB:s målsättningar.

5 tecken på att Tysklands ekonomi har problem – Dagens PS

ANNONS

Ny rapport: Tyskland vill minska beroendet av Kina – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS