Det stora tyska tågstoppet i helgen kan ha varit ett resultat av utländskt sabotage. Det skriver nyhetssajten Bloomberg.

ANNONS

Den tyska transportministern Volker Wissing sade på måndagen att man inte kan utesluta att sabotörer från främmande makt låg bakom tågkaoset som drabbade norra Tyskland den åttonde oktober.

”Vi har ökad vaksamhet sedan kriget i Ukraina bröt ut eftersom vi vet att infrastruktur har blivit en stor måltavla”, sade Wissing till tyska nyhetsbyrån ARD på måndagskvällen, rapporterar Bloomberg.

Gärningsmän hade insyn

Tågstoppet i lördags, som varnade i flera timmar, uppstod efter att två separata radiokablar hade kapats, vilket störde kommunikationen för det nationella tågnätet i landet.

Sabotagets komplexitet antyder att det måste varit personer med god insyn i det statliga järnvägsbolaget Deutsche Bahn.

Den ena kabeln som klipptes av slog ut den huvudsakliga radiotrafiken medan den andra gick till ett reservsystem.

Två brott koordinerades – 50 mil isär

De två kablarna som kapats ligger flera hundra kilometer isär, skriver Bloomberg. Den ena kabeln kapades i Berlin. Den andra i Herne, 50 mil väster om Berlin, i delstaten Nordrhein-Westfalen som gränsar mot grannlandet Holland.

Tysk polis beskrev attacken som professionell och medveten. Federal polis har tagit över förundersökningen, skriver tyska Rbb24. I tysk press har även infrastrukturskyddet kommit under lupp. I den tyska tidningen Waz visar bilder hur lätt gärningsmännen kunde hitta de rätta kablarna.

ANNONS
ANNONS

Inget land utpekat

Nyhetsbyrån AP skriver att attacken kan ha politiska motiv. Volker Wissing pekade inte ut något särskilt land som misstänkt.

”Det är uppenbart att de två brotten är kopplade till varandra. Väldigt lite antyder att det rör sig om ett sammanträffande”, sade Wissing i tysk teve.

Läs även: Tyska företag vill flytta produktion till utlandet [Dagens PS]