De tyska energipriserna har blivit så höga att många tyska företag tittar på möjligheter att flytta sin produktion till utlandet – ett faktum som regeringens krispaket inte kommer att förändra.

ANNONS

Energikrisen kan leda till att fler tyska företag flyttar på sin produktion till andra länder. Det är en trend som pågått under lång tid på grund av bland annat höga kostnader på arbete i landet, rapporterar Reuters, men risken är nu att den accelererar kraftigt på grund av de höga energipriserna.

Tyska företag letar alternativ

Den tyska regeringen har presenterat ett räddningspaket på 200 miljarder euro, med bland annat en ”broms” för gaspriserna.

”Det föreslagna energipaketet kommer inte att förändra något på agendan för närvarande. Vi måste fortfarande hitta alternativ”, säger Mads Ryder, vd på porslinstillverkaren Rosenthal som är baserade i Bayern i södra Tyskland till Reuters.

Företaget har redan börjat titta på planer för att flytta en del av produktionen från Tyskland, och regeringens plan är för vag för att de ska se över de planerna.

Mer detaljer presenteras i veckan

I veckan ska regeringen presentera fler detaljer, bland annat om hur ”prisbromsen” är tänkt att fungera. Kraftigt stigande energipriser är den främsta orsaken till att Tysklands konsumentinflation i september låg på 10,9 procent. I producentledet är inflationen ännu högre.

Regeringen hoppas dock på att krispaketet ska få effekten att företagen väntar med att lämna Tyskland.

ANNONS
ANNONS

”Industrier, som funderar på att flytta, kommer nu att vänta för att se hur energiprisbromsen fungerar. Det är ett viktigt psykologiskt lyft. Men vi kommer inte att kunna återgå till energipriserna som de var före kriget”, säger Lars Feld, rådgivare till Tysklands finansminister Christian Lindner.

Läs även: Tyskland angriper USA: ”Astronomiska gaspriser” [Dagens PS]