Dagens PS

Turkiska ministern: Sverige är som Nazityskland

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu drar paralleller mellan Sveriges koranbränning och nazisternas bokbål (Foto: Leah Millis/AP, CC).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 05 apr. 2023Publicerad: 05 apr. 2023

Förvaltningsrättens dom på tisdagen får Turkiet åter att se rött. Nu jämför den turkiske utrikesministern koranbränningarna i Sverige med Nazitysklands bokbål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen kom Förvaltningsrättens dom: Polisen borde inte ha nekat tillstånd för koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassader i februari.

Det fick Turkiet att reagera.

“Ett hatbrot som måste stoppast”

Landets president Recep Tayyip Erdogan sade under ett framträdande på onsdagen att attackerna mot Koranen var ett hatbrott och att koranbränningar inte kan tillåtas inom ramen för yttrandefrihet.

Det rapporterar regeringstrogna Daily Sabah, som riktar sig mot en internationell publik som talar engelska eller arabiska.

Erdogan sade också att sådana handlingar “förargar två miljarder muslimer och måste stoppas”. Han uttryckte även en allmän oro för en ”växande islamofobi” i västvärlden.

Erdogan vände sig dock inte mot Sverige med några specifika förmaningar, vilket han har gjort tidigare. Det rapporterar Expressen.

ANNONS

Senaste nytt

Jämför med Nazityskland

ANNONS

Även landets utrikesminister, Mevlüt Cavusoglu, kommenterade Förvaltningsrättens beslut.

“Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, och sedan samlade de människor i läger och brände dem för att uppnå sina slutgiltiga mål. Det är på det viset sådana här saker börjar”, sa han, enligt Reuters.

Träffade Billström dagen innan

Endast ett dygn tidigare hade Mevlüt Cavusoglu träffat Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M), på Natos utrikesministermöte i Bryssel.

Billström beskrev då mötet mellan de båda ministrarna som positivt och sade att de två hade haft ett ”väldigt bra samtal”.

Däremot sades det inget om hur nära ett turkiskt Nato-ja kan vara.

Biden vill ha med Sverige nu

Under tisdagen välkomnades Finland in i Nato.

ANNONS

Och samtidigt som USA:s president Joe Biden höll sitt välkomsttal för Finland, uppmanade han Turkiet att släppa in Sverige i Nato ”utan dröjsmål”.

Läs även: Klart: Riksdagen röstar ja till Nato

Läs även: Paludan får bränna koran vid Turkiets ambassad

Läs även: Fem gripna för terrorplaner: Hämnd mot Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS